Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sanslös uppgång för Ericsson

Förväntningarna på Ericssons delårsrapport var lågt ställda.

Och när både försäljning och vinst överraskade blev det glädjerus på börsen med en osannolik uppgång på 25 procent.

Det kan vara svårt att förstå att aktiekursen flyger upp som en champagnekork för ett bolag som just har redovisat ett rejält vinstfall. Ericssons vinst halverades under första kvartalet till 3,7 miljarder kronor.

Men resultatet var ändå bättre än analytikerna väntat sig. Och försäljningen vek inte nedåt som många fruktat utan steg tvärtom med 5 procent till 44,2 miljarder kronor.

Lättnaden över att siffrorna var starkare än väntat fick sedan börsvallarna att sprängas. Kursuppgången med över 25 procent är den starkaste som Ericsson sett på hela 18 år! På eftermiddagen föll kursen tillbaka något.

Enligt Helena Nordman-Knutsson, telekomanalytiker på Öhman Fondkommission, är det framför allt den bättre försäljningen som lyfter Ericssons aktiekurs.

- Det är en lättnad och ett glädjerus över att de presterat bättre, framför allt försäljningen.

Men precis som Ericssonledningen är Nordman-Knutsson försiktig om framtiden.

- Man kan inte dra några stora växlar på det här kvartalet. Får vi liknande kvartal som det här får vi nog vara nöjda.

Ändå har den allt svagare dollarn sänkt kvartalsvinsten ganska rejält, i storleksordningen 1 miljard kronor. Men trots att totalmarknaden har legat still har Ericsson växt och därmed tagit ytterligare marknadsandelar.

- För mobilsystemen ligger marknadsandelen nog omkring 40 procent nu, säger Svanberg.

Svanberg vill inte ge några prognoser för resultatet, men antyder ändå att vinstnivån kan ha nått botten under första kvartalet, inte minst eftersom första kvartalet brukar vara årets svagaste. Hittills har Svanberg inte heller märkt några effekter av finansoron i världen.

Samtidigt kom den kraftiga börsuppgången från en svag nivå. Aktiekursen har svajat kring 11-12 kronor, den lägsta nivån på fem år och långt under de 30 kro