Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sans och balans behövs

Svar till ledaren "Lite mer sans och balans skulle göra kommunen gott" av Tomas Izaias Englund på Allehanda.se den 4 juni.

Tomas Izaias Englund brukar som ledarskribent ha god balans. Tar han upp en sida av ett problem brukar han vara snabb att också belysa den andra. I ledaren den 4 juni efterlyser han nu mera sans och balans i kommunpolitiken i Örnsköldsvik. Tyvärr misslyckas Englund den här gången med att vara balanserad när han ska beskriva de olika budgetalternativen.

Utifrån den information vi fått från kommunens duktiga ekonomer och de stora behov som finns i kommunen har vi lagt ett detaljerat budgetförslag. Vi gör stora satsningar på mera personal till skolan och omsorgen, vi satsar på löneökningar för lärare, på läromedel, på underhåll och upprustning av skollokaler. Vi satsar på miljön genom avgiftsfri kollektivtrafik. Och mycket annat. Vi visar tydligt vad det kostar och hur vi får råd.

Detta summerar Englund med att ”utifrån deras egna beräkningar” landar kostnaden för våra reformer på i storleksordningen en miljard kronor årligen! Om det vore så kan vi förstå att han tycker att vi står för underhållningen bland partiförslagen. Sanningen är att våra förslag kostar 56 Mkr.

Jag förstår att Englund räknat upp kostnaderna för det försök vi vill göra med sex timmars arbetsdag, som om hela kommunen direkt skulle omfattas. På flera orter i landet föreslår Vänsterpartiet försök för att få underlag för vad sex timmars arbetsdag skulle innebära. Kommunen är inte Brath AB, minskad arbetstid måste ersättas med ny personal så att de som behöver omsorg kan få det. Däremot minskar förhoppningsvis statens kostnader för sjukskrivna och arbetslösa. Vad innebär det för samhället och enskilda om fler kan arbeta till pensionsåldern? Hur påverkas förutsättningar för schemaläggning och bemanning? Hur påverkas förutsättningarna att rekrytera personal?

Englund verkar redan veta svaret, vi gör det inte. Vi vill ha ett underlag för bred diskussion och för en ny kostnadsfördelning mellan stat och kommun.

Och Englund – vårt försök på 1-2 enheter kostar inget 2015. Vi hoppas komma igång 2016 och lägger då 6,5 Mkr, ökar till 13 Mkr 2017 och lägger nu inga förslag om högre kostnader.

Sans och balans?

Gunnar Fors

Ledamot kommunstyrelsen (V)

Läs svar direkt från Tomas Izaias Englund: Håller inte måttet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel