Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sänkta straff i Riccardomålet

Svea hovrätt mildrar straffen för tre tonårspojkar som döms för dödsmisshandeln av Riccardo Campogiani.

I dag klockan 11 föll domen mot de fem pojkar som misshandlade Riccardo Campogiani till döds på Kungsholmen förra året.

Straffet sänks för tre och två frikänns.

De tre döms till ett års sluten ungdomsvård för grov misshandel och vållande till annans död. Tingsrätten dömde dem till tre års sluten ungdomsvård.
Den fjärde åtalade pojken frikänns, liksom i tingsrätten.

Åtalet mot den femte pojken, en 16-åring som dömdes för anstiftan till misshandel i tingsrätten, ogillas helt.

Som skäl för att frikänna en av de mordåtalade 16-åringarna anser rätten att åklagaren inte har kunnat styrka åtalet mot honom. Det är alltså inte bevisat att han deltog i misshandeln av Riccardo Campogiani.

Hovrätten finner bland annat styrkt att den 16-åring, som pekats ut som den mest aktive vid misshandeln, har begått de åtalade handlingarna. Rätten avvisar hans invändningar om att han handlat i nödvärn och bortser från hans inställning.

Hovrätten konstaterade, precis som tingsrätten, att det saknar betydelse vilken av pojkarna som delat ut den eller de dödande sparkarna. Rätten anser att det våld pojkarna använt mot Campogiani inte ska bedömas som mord, utan som grovt vållande till annans död.