Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sänkta skatter för akademiker

Färre ska betala statlig skatt. Det är ett nytt inslag när regeringen den 1 januari nästa år sänker inkomstskatterna för tredje gången.

Pensionärerna får vänta på besked om tillskott i plånboken.

- Det nya är att vi denna gång även vill begränsa uttaget av statlig skatt, säger folkpartiledaren Jan Björklund om de nya skattesänkningar som regeringen enats om.

Exakt hur det ska ske är inte bestämt, men det naturliga är enligt Björklund att brytpunkten för statlig skatt höjs från dagens 28 400 kronor i månaden.

- Det gynnar lärare, polisinspektörer, sjuksköterskor med vidareutbildning, ja alla som har lång högskoleutbildning utan att för den skull vara riktigt högavlönade, säger han.

Björklund ser det som en framgång för folkpartiets linje att det ska löna sig att utbilda sig.

Utöver den statliga skatten vill de fyra partiledarna, Fredrik Reinfeldt (m), Maud Olofsson (c), Jan Björklund (fp) och Göran Hägglund (kd), också gå vidare med ett tredje steg i jobbskatteavdraget. Det innebär sänkt genomsnittsskatt och sänkt marginalskatt för låg- och medelinkomsttagare.

Partiledarna vill i dag inte binda sig för hur stora skattesänkningarna blir. Det beror på hur konjunkturen utvecklas.

- Det finns en del orosmoln som vi måste vara vaksamma på och därför kan vi i dag inte säga något om omfattning och takt, säger Hägglund.

Tyngdpunkten ska ligga på låg- och normalinkomsttagare, eftersom drivkraften att arbeta mer är störst där.

- Det är hela vårt syfte att nå fram till grupper som jobbar deltid eller som kommer från ersättningsförsörjning, men tycker att det lönar sig för lite att gå till arbete, säger Fredrik Reinfeldt.

Socialdemokraterna är kritiska.

- Vi blir väldigt oroliga när man fortsätter att slösa bort stora skattesummor samtidigt som man säger att man vill satsa på välfärden. Det går inte ihop, säger partisekreteraren Marita Ulvskog.

Thomas Östros (s), ekonomisk talesman, anser att regeringen måste komma med förslag redan nu för att motverka den sämre konjunkturen.

- Man kan inte sitta i ett halvår och göra ingenting, säger han.MARIA DAVIDSSON/TT