Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sänkta hastigheter på länets vägar

Snart kan 120-vägar bli verklighet i Sverige enligt Vägverkets förslag på nya fartgränser. Men i Västernorrland kommer istället hastigheten att sänkas.

Till hösten ska du inte bli förvånad om du ser skyltar med hastighetsgränser på 40, 60, 80, 100 och 120 kilometer i timmen utöver de vanliga. De nya hastigheterna har lagts fram som förslag från Vägverket och ska hjälpa till att sätta rätt hastighet på vissa vägar.

Men några 120-vägar ser det inte ut att bli i Västernorrland. Här ska hastigheterna istället sänkas. Bland annat kan hastigheten på E4 mellan Härnösand och Örnsköldsvik sänkas med 10 kilometer i timmen med ett undantag någon mil söder om Örnsköldsvik.


- Vi vill reducera antalet döda och svårt skadade i trafiken och även för miljön är detta bra då man reducerar utsläppen av koldioxid, säger Lars Ljungberg regional projektledare vid Vägverket Region Mitt.

- Förslaget har gått ut till länsstyrelser och självstyrande organ och de har till 30 april att lämna synpunkter. Sedan ska en remiss göras och i början av juli ska förslaget skickas till Vägverkets huvudkontor i Borlänge för beslut. Om det går igenom kommer hastigheterna att flyttas i september, säger Lars Ljungberg.

I hela landet ska cirka 800 mil Europavägar och viktiga riksvägar ses över i den första etappen.

Se kartan med de föreslagna hastigheterna:
http://www.vv.se/filer/52381/vasternorrland_hastig_forandring080326rgb.jpg

Webbredaktör
MADELENE HOLMGREN
070-650 31 67