Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sänkta avgifter till a-kassan

Runt 90 procent av de hårt prövade a-kassemedlemmarna får snart en lättnad.

Från den 1 juli får många sin avgift sänkt med runt en hundring.

I snitt sänks a-kasseavgiften med 70 kronor till 250 kronor i månaden. 90 procent av de medlemmar som är kvar i a-kassan får en avgiftssänkning, visar arbetsmarknadsdepartementets beräkningar.

Enligt regeringens tidigare lagda förslag ska arbetslösheten få ett större genomslag i avgiften. Dels innebär det att skillnaden i avgift mellan kassorna ska bli större, dels sänks avgiften generellt eftersom arbetslösheten sjunkit.

Störst sänkning får medlemmar i Ledarnas, ST:s och SKTF:s a-kassor, med 130-140 kronor lägre avgift i månaden jämfört med i dag.

Men inte alla får billigare a-kassa. För teaterfolk och musiker, livsmedelsarbetare, hotell-och restaurangpersonal blir det ännu dyrare när den förhöjda finansieringsavgiften slår i taket.

På onsdagseftermiddagen debatterades förslaget i riksdagen och på torsdagen klubbas beslutet. Därefter kan de finansanställda se fram emot att få den billigaste a-kassan av alla.

Samtidigt väntas riksdagen besluta om att sjukskrivna, precis som arbetslösa, inte ska behöva betala den förhöjda avgiften.OLLE LINDSTRÖM/TT