Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sänkt straff för våldtäkt

Mannen dömdes till tre år och två månaders fängelse för våldtäkt och misshandel i Sundsvalls tingsrätt. Nu sänker hovrätten straffet till ett år och fyra månader. Men han vill bli helt friad och överväger att pröva domen i högre instans.

Det var en midsommarfest på en gård i ett samhälle utanför Sundsvall ifjol som spårade ur. Mannen från Härnösand blev berusad. Enligt tingsrättsdomen ska han ha misshandlat två kvinnor på festen och sedan kört därifrån kraftigt berusad. Samma kväll ska han också ha gått in i ett rum och våldfört sig sexuellt på en kvinna som låg och sov.

Mannen dömdes i Sundsvalls tingsrätt till tre år och två månaders i fängelse för två fall av våldtäkt, två fall av misshandel, olovlig körning och grovt rattfylleri. Han dömdes dessutom att betala skadestånd på sammanlagt 246 000 kronor. Efter tingsrättens dom bytte mannen juridiskt ombud till kändisadvokaten Leif Silbersky.

Nu frias mannen för en av de misstänkta våldtäkterna i hovrätten. Enligt hovrätten finns det inte någon medicinsk utredning eller någon vittnesbevisning som stödjer det förlopp som kvinnan beskriver.

Silbersky har filat på ett överklagande som ska vara inne senast 15 januari.

– Jag hade hoppats på att bli frikänd, säger mannen.

Straffet sänks till ett år och fyra månaders fängelse och skadeståndskravet sänks från 246 000 kronor till totalt 92 000 kronor.

Fotnot: Artikelns utformning har delvis ändrats i efterhand efter att tilltalet i ursprungsartikeln blev olyckligt. /Jimmie Näslund, chefredaktör

Läs Tidningen Ångermanlands nyhetschef Marcus Melinders blogginlägg om publiceringen