Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkt straff för assistansfusk

Den 55-åriga Härnösandskvinnan dömdes i Ångermanlands tingsrätt för att ha svindlat Försäkringskassan på runt 19 miljoner kronor.
Ett straff som hovrätten för nedre Norrland nu sänker till fyra år. Kvinnans bror frias däremot helt.

Annons

Den var den 27 augusti som Ångermanlands tingsrätt dömde kvinnan till fem års fängelse för grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott.

Hovrätten anser liksom tingsrätten att 55-åringen gjort sig skyldig grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott.

Sammantaget står det klart genom den utredning som lagts fram att 55-åringens fysiska funktionsnivå är god och att hon alltså inte har någon funktionsnedsättning eller något sådant hjälpbehov som skulle berättiga till de ersättningar och förmåner som hon uppburit, konstaterar hovrätten. Det står även klart att hon vilselett Försäkringskassan och Härnösands kommun genom att lämna oriktiga uppgifter om sitt hälsotillstånd. När det gäller handikappersättning har hon även vilselett Försäkringskassan om sitt behov av stöd i sin dagliga livsföring och sina merkostnader. När det gäller bilstöd har hon också vilselett Försäkringskassan om sin förmåga att förflytta sig på egen hand eller att använda allmänna kommunikationer.

Sammantaget bedömer hovrätten att straffvärdet avseende bedrägeriet är 4 år, vilket är något lägre än det som tingsrätten kom fram till. Samtliga skadeståndsanspråk mot 55-åringen kvarstår.

Samtidigt frias alltså kvinnans bror för medhjälp till grovt bidragsbrott till villkorlig dom han slipper även betala skadestånd till Försäkringskassan.

Hovrätten konstaterar i domen att det fortfarande finns risk för att kvinnan gör sig skyldig till fortsatt brottslighet och därför ska stanna kvar i häktet tills hovrättsdomen vinner laga kraft.

Mer läsning

Annons