Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Saneringsarbeten i Marieberg börjar snart

Efter sju sorger och åtta bedrövelser ska äntligen saneringen av det dioxinförgiftade området i Marieberg påbörjas. Kramfors kommun, som är huvudman för projektet, höll ett informationsmöte igår kväll på Mariebergsgården.

– Vi har pratat och pratat, men nu ska vi sätta igång. Nu finns det ingen återvändo, sa en mycket nöjd Staffan Östman från Tekniska kontoret.

De nyheter som presenterades på mötet var att det finns en projektledning, att den har kontrakterat en huvudentreprenör, och att rivningen av Torkhuset ska börja senast den 2/5.

Huvudentreprenör blir företaget RGS 90, och det har i sin tur två underentreprenörer. Arbetet påbörjas av den ena, Corvara, med bland annat lokalkontor i Lunde, som ska sanera Torkhuset invändigt, innan AF Decom kan sätta igång med miljörivningen av byggnaden.

Peter Högström från Corvara beräknaden den första fasen till omkring fem veckor. Man uppskattar att hela rivningen ska vara klar någon gång i november.

– Samtidigt med rivningsarbeten kommer det att pågår projektering för upphandling av sanering av det övriga området, sa Lars Gardfors från Ramböll som ansvarar för projektledningen.

Saneringen ska ske genom att schaktning och bortforsling av jordmassor. Man räknar med att 40 000 kubikmeter förorenad jord ska saneras. Det innehåller omkring 200 gram dioxin, vilket ger en bra föreställning om giftets farlighet. Dioxinmängden kommer att minska med 84 procent.

Tidsplanen för fortsättningen efter rivningen av Torkhuset är ännu inte fastställt. Det är som vanligt pengar det hänger på, och Staffan Östman berättade att uppgörelsen med SCA är fortfarande inte helt klar. Men han var optimistisk beträffande den fortsatta finansieringen, och hoppades att hela området skulle vara färdigsanerat om tre år.

Han efterlyste också lokalt samarbete, något som i viss mån redan har kommit igång, framför allt med Köja Marieberg Lokalhistoriska förening.