Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Saneringen dröjer till söndag

En okänd mängd diesel rann ut i havet från Ulvön i samband med det hårda vädret. Men först på söndag kommer Kustbevakningen sanera.

Det var i samband med det hårda vädret under fredagskvällen och -natten som bensinstationen på Ulvön förstördes. Konsekvensen blev att en okänd mängd diesel rann rakt ut i havet.

– Det går inte att säga exakt hur mycket, men det syns från land att det ligger diesel ute på vattnet, säger Ruben Madsen, boende på ön. 

Eftersom Ulvön ligger så pass långt ifrån land så går ansvaret för saneringen över från räddningstjänsten till Kustbevakningen. Men Kustbevakningen kommer varken kontrollera utsläppet eller göra något åt det förrän på söndagen. 

Anledningen till det är att det miljöskyddsfartyg som ska utföra jobbet under lördagen befann sig i Gävle. Dessutom prioriterades inte fallet eftersom läckan inte pågår fortfarande.

– Utredningen av läckan görs av polisen, men det är Kustbevakningens ansvar att sanera, säger Pontus Sandberg, vakthavande befäl vid Kustbevakningen region nordost. Troligen är det inte så mycket olja kvar när vi kommer fram.