Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandra Bygdén Shameh: Var är de engagerade ungdomarna i kulturhusdebatten?

Artikel 53 av 57
Kulturhusutredningen i Örnsköldsvik
Visa alla artiklar

Kulturhusdebatten rasar vidare. Flera är förslagen på var ett eventuellt kulturhus ska ligga – nere vid Fjällräven Center eller vid gamla busstationen? Många (företrädesvis äldre män) debatterar hur huset ska se ut, vem som ska bygga det och hur det ska finansieras. Det stöts och blöts om vi behöver en black box och om vill vi ha alkoholservering.

En avgörande fråga lämnas nästan helt åt sitt öde – vad ska vi fylla kulturhuset med?

Ö-vik saknar i dag inte platser att insupa och utöva kultur på. Fjällräven Center har en fullgod scen för större shower som nu nyligen Mia Skäringer, och i kväll Lars Winnerbäck. Perdido tar flera gånger per år hit världsartister till sin jazzklubb på Bruksgården och kyrkorna har sin livliga musikscen. Hos Örnsköldsviks Kollektiva Konstnärsverkstad verkar flera konstnärer och därutöver har vi museet, bibliotek, Sliperiet, dansstudio, Örnsköldsviks Riksteaterförening med Folkan och mycket mer.

Men, vad av allt detta ska vi plocka in i ett kulturhus? Och vem kommer bestämma vilken kultur som huset ska lyfta fram och främja? För ett kulturhus i tiden krävs en större plattform, ett gjutet engagemang och en tydlig vision för mer än bara skalet.

Jag saknar de engagerade ungas röster i debatten. Vad tycker alla kulturutövare under 40 år? Var finns de passionerade, yngre konstnärerna som vill ha in sin verksamhet i ett kulturhus? Konstformer och konstnärer tenderar att hitta sina tummelplatser, ibland långt från de etablerade scenerna. Så för att ett kulturhus ska bli en verksamhet för framtiden, krävs det att vi vågar släppa fram yngre, drivna kulturprofiler i stan. Som jag undrade i lunchrummet i veckan: ”Var finns Ö-viks Dennis Lyxzén”?

Örnsköldsvik är duktig på att odla entreprenörer, men finns det tillräckligt med kulturmylla för att ett helt kulturhus ska kunna blomstra?