Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandra Bygdén Shameh: ”Klimatfrågan kan kännas överväldigande – vad kan JAG göra?”

Annons

Den här veckan går det inte att skriva om något annat än klimatfrågan – den kanske allra mest polariserade samhällsfrågan just nu. Greta Thunbergs känslostarka tal vid FN:s klimatmöte har både hyllats och hånats. Medan några känner sig skammade för sitt leverne, är andra förbannande för att klimatkrisen inte tas på större allvar.

Tveklöst är det så att vi måste ändra något för att Jorden ska må bättre. Men det gör ont att bryta vanor – att förändra livsstil tar tid och kraft. Det krävs att man är riktigt övertygad för att orka. Jag själv tycker att klimatfrågan stundtals kan kännas överväldigande!

Jag körde etanolbil flera år, men läste sen att etanol inte heller var bra. Jag dricker sojamjölk istället för vanlig, men läser att den extremt storskaliga odlingen av soja förstör unika naturområden. Hur jag än vänder mig, har jag rumpan bak.

Räcker det verkligen att jag och min familj försöker äta mer vegetariskt, undviker plastpåsar, källsorterar och komposterar? Det känns så fjuttigt medan isarna rämnar.