Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandra Bygdén Shameh: Ingen tjänar på att peka mot en ”hockeykultur” när det gäller mäns våld mot kvinnor

Annons

På Internationella kvinnodagen varnade kvinnojourens verksamhetschef Gillian Johansson för vad hon kallar ”machokulturen” i Örnsköldsvik. Till Allehanda sa hon: ”Jag tror att det kan finnas mer i Ö-vik. Eftersom det är en hockeykultur här blir det ett tuffare och hårdare klimat bland killar.”

Att peka ut någon slags ”hockeykultur” som särskilt skadlig för jämställdhet och ungdomars mående tycker jag vittnar om en förlegad syn på hockey, och idrottslivet i stort. Ingen tjänar på så här svepande anklagelser, och att använda en enskild idrott som slagträ i debatten om mäns våld mot kvinnor leder snett.

Hela vårt samhälle är ojämställt och ingen miljö är fri från destruktiva strukturer. Inte minst såg vi detta i samband med #Metoo där fall inom så väl scenkonsten som gamingvärlden och media avslöjades.

Mitt intryck är att få miljöer i samhället jobbar så seriöst och systematiskt med jämställdhetsfrågor och attityder som idrotten gör. Inte ens alla arbetsplatser. Riksidrottsförbundet, som organiserar idrottsrörelsen, antog vid sin stämma år 2017 nya jämställdhetsmål och det pågår också ett omfattande förändringsarbete som bland annat innefattar värdegrund. Fortfarande finns det orättvisor, som till exempel med löner och träningstider, men att peka ut idrotten som värre än andra miljöer är fel.

Självklart ska vi lyfta mäns våld mot kvinnor och snacka om de attitydförändringar som krävs, men att peka finger (dessutom åt snett håll) är fel väg att gå. Vi behöver alla, oavsett vilka kulturer vi tillhör, bidra till ökad jämställdhet och trygga miljöer för våra unga. Kvinnojouren borde om några veta att våldet mot kvinnor tyvärr finns överallt i samhället.