Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandra Bygdén Shameh: ”Att låta bli p-avgifterna hade varit en snygg gest mot centrum”

Två kronor – så mycket dyrare ska det bli per timme att parkera i Paradisgaraget. Det är väl inte så mycket att bråka om? Kan tyckas, men förslaget från kommunen väcker reaktioner. Det märks både bland kommentarerna på Allehandas Facebook-sida och här på Ordet Fritt.

Kommunens argument för att höja p-avgifterna är bland annat att intäkterna i Paradisgaraget inte täcker kostnaderna och man vill slippa subventionera garaget med skattepengar.

KD-politikern Joseph Daibess var den enda i samhällsbyggnadsnämnden som röstade nej till höjda p-avgifter och han stämmer in i kören som menar att beslutet drabbar en redan ostadig stadskärna.

”Man kanske inte snabbar på centrumdöden, men man gör heller inget för att förhindra den”, säger Daibess i en intervju med Allehanda.

Handlare och kaféägare i centrum känner sig pressade av allt färre folk är i rörelse, och en kommers som växer i ytterområdena. Nog hade det väl varit en snygg gest från kommunens sida att avstå två kronors-höjningen? Vi har ju trots allt en flerårig utnämning som årets stadskärna att förvalta, och försvara. Men så har vi det här med ekonomin. Just nu verkar kommunen vända på varenda krona och då är två kronor mer i timmen i Paradisgaraget möjligtvis en liten pusselbit i en större helhet.

Förra veckan efterlyste jag idéer på hur vi lockar fler att bo och arbeta i Örnsköldsvik. Det trillade in några mejl och en läsare tycker att vår kommun är alltför mycket präglat av bruksmentalitet. Hen skriver: ”Den som inte går in i det norm och värdesystem som är rådande, får finna sig i rollen av att stå bredvid”.

Hen menar att vår kommun är alldeles för instängd och tar Umeå som ett närliggande exempel på ”en mångfald olik den som är rådande i Örnsköldsvik”.

Vad tycker du – har vi kvar en bruksmentalitet och hindrar den Örnsköldsvik från att växa?