Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sån rivning! Trollrik kommun?

Strömsund river nu det vackra huset med bland annat skolmatsalen och den magnifika väggmålningen i Backe för att det ”...blivit utdömt främst på grund av fukt- och mögelskador och därför stått tomt sen 2004 och bara dragit pengar”.

Under ”mögel- och tomtiden” så har barn ändå tillåtits äta i lokalen och kafé och handpappersbruk fått hyra och bedriva verksamhet!

”Möglet” är en extremsort, eftersom till och med mycket mögelallergiska personer aldrig fick problem!

Lantmäteriet anser att huset ligger för nära skolan – så ingen avstyckning får ske (enligt vilken paragraf?)

Det år jag hyrde, så ställde ordförande för utvecklingsgruppen Fjällsjö Framtid frågan till kommunen om vad jag fick göra åt huset fast jag inte ägde det. Jag ville isolera med mera. Svaret blev ”läs avtalet” – men det hade vi ju redan gjort och där stod ingenting. Vi bytte dock trasiga takpannor med mera olovandes. F´låt tilltaget.

Den ”utredning” som gjordes, om kostnaden för rivning respektive ”avställt”, hade Fjällsjö Framtid tunga invändningar emot. Kommunens ”svar” kom: lossrivning element, kallställning, kapad el och fjärrvärme. Rivning.

Jag trodde länge att allt ändå skulle lösa sig och att jag skulle få lägga bud på detta fantastiska hus – som skräddarsytt för mitt handpappersbruk. En chans att även få rädda väggmålningen – större för Backe än Mona Lisa för världen.

Men nu har man avsatt 600 000 kronor för rivning av detta stora fina hus samtidigt som man inte har råd att riva ett litet fallfärdigt hus i Yxskaftskälen!

Då kommunen ville riva Centrumhuset i Backe, med argument om att det inte gick att hyra ut, så stoppade man, efter Backebornas protester, den påbörjade rivningen och lät Fjällsjö Framtid köpa huset. I dag är allt uthyrt. Sjukhuset ville de också riva. Efter starkt motstånd fick de ge sig. Så även i Rossön – Vangenhuset. Det finns folk som är rädda om det som byggts upp och är av värde. Alldeles som på Uno Perssons tid.

Då makthavarna i Huvudstan vill uppmuntra rivning av byggen i Norrland så lockar man med till exempel rivningsbidrag. Men det är ingen naturlag att då riva våra byggnads- och kulturskatter! Rivningsivern har hjälpt Sverige att bli europaledande i urbanisering. Naturresurser och arbetskraft ska levereras till huvudstad och tillväxtregioner. Sen förväntas vi som blir kvar tacka och bocka då smulor återvänder omdöpta till ”bidrag” av något slag.

Bokbränning, husrivning och konstkrossning kan man tänka sig blir väldigt dyrt i form av förlorad goodwill . Men det kanske är Huvudstadens önskan – en sorts brända jordens taktik – en badwill för att tömma glesbygden ännu fortare. Lokala aktörer som okunnigt (?) verkställer detta är att beklaga. Är det så man vill bli uppfattade och ihågkomna? Eller med ett eftermäle som det Uno Persson fick – bra, rejäl och uppskattad av till och med partimotståndarna för allt han gjorde för Fjällsjöborna!

Var då finna medel till allt? Jo försök att enas över partigränserna och kämpa för att mer av vinsterna från vatten- och vindkraften, skogen och malmen blir kvar i kolonin Norrland. Då får vi råd med en infrastruktur så att företag och folk kan välja att bli kvar.

Partihögkvarter och makt i Huvudstan med lokala följare ropa: Töm, riv och bränn! Fimpa fler gatlysen, bönder och ”ViFlyttIntare”!

Hugaligen för att VI låter allt detta ske.

Gunnar Bergström – handpappersmakare i Backe (partilös)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel