Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samtal med en trädgård

En konsthändelse av ovanligt slag äger rum i Nordingrå. Nu till helgen startar "Samtal med en trädgård", där åtta konstnärer deltar.

År 1995 sedan drev konstnärerna Per och Karin Hesse konstprojektet "Samtal med ett landskap" i Nordingrå. Utställningen fick stor uppmärksamhet på grund av det ovanliga konceptet samt den bredd och variationsrikedom som de tretton deltagande konstnärerna kunde uppvisa.

Nu, tjugo år efter det första projektet och tio år efter Per Hesses bortgång, ska Nordingrå åter sättas på konstkartan. Nu är platsen Villa Fraxinus i Hyndtjärn, Nordingrå; en visningsträdgård där åtta konstnärer från hela Sverige ska arbeta med skulptur, måleri, foto, ljud, installationer och performance. Projektet innefattar även den minnesutställning över Per Hesse som just nu visas på Kramfors konsthall.

Konstprojektet startar nu på lördag, den 27 juni, med vernissage och performance. Varje konstnär väljer ut en plats i trädgården eller skogsmiljön för sina gestaltningar; målet är att tillgängliggöra konst och kultur på nya sätt och för fler människor.

Deltagare i projektet, som pågår hela sommaren, är Karin Hesse från Örnsköldsvik/Salsåker, Birgitta Nenzén från Nordingrå, Annika Erixån från Gävle/Örnsköldsvik, Jörgen Nilsson från Örnsköldsvik, Brita Carlens från Stockholm/Berlin, Peter Svedberg från Stockholm, Vassil Simittchiev från Malmö samt Marie Holmgren från Göteborg.

Villa Fraxinus har en mångårig och väl inarbetad verksamhet. Genom projektet hoppas man kunna locka människor till regionen men också stimulera till ökad rörlighet inom regionen, vilket skulle kunna ge en positiv och kulturdriven tillväxt.