Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sämsta högskoleproven ska rensas ut

Annons

Regeringen vill se en gräns för hur låga poäng man ska kunna ha på högskoleprovet och ändå vara behörig.

I år antogs 2 000 sökande med lägre poäng än slumpmässiga svar ger.

Om urvalet till högskolan skärps så att de sämsta resultaten i högskoleprovet sållas bort skulle 600 av dem som antogs i höstas ha blivit utan plats. Men det saknas fortfarande underlag för att slå fast vad som är en rimlig undre gräns, enligt Universitets- och högskolerådet (UHR).

Regeringen har bett UHR lämna förslag på en lägstagräns, efter kritik mot att det går att slumpmässigt kryssa i svarsalternativ och ändå få resultatet 0,4 av 2,0 möjliga.

Knappt 10 000 av totalt 370 000 behöriga sökande till höstens utbildningar hade ett lägre provresultat än 0,4. Av dem antogs knappt 2 000 till en utbildningsplats på basis av provresultatet. Hade 0,4 satts som gränsvärde hade en majoritet blivit antagna ändå, i en annan urvalsgrupp - till exempel gymnasiebetyg. Men 600 personer hade blivit helt utan plats.

UHR betonar i sin redovisning till regeringen att 0,4-gränsen bara sållar bort dem som slumpmässigt kryssat sina svar. Men vilket provresultat som motsvarar rimliga chanser att klara utbildningen går inte att säga ännu - det nuvarande högskoleprovet har inte använts så länge.

Att det går att komma in på högskolan med väldigt låga poäng beror på lågt söktryck till en rad utbildningar.

Mer läsning

Annons