Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sämre vård med färre undersköterskor

Annons

Sedan mitten av 1990-talet har läkarna blivit 37 procent fler, sjuksköterskorna 23 procent fler - och undersköterskorna 26 procent färre.

En ny undersökning visar att hjälpen till patienterna har stora brister.

I en undersökning med 1 000 Kommunal-medlemmar anger fyra av tio att de dagligen ser brister i patientnära omvårdnad, en av fyra ser patienter som inte får hjälp att gå på toa och 15 procent ser problem när någon vill duscha, klä sig eller äta. Mer än hälften ser dagligen eller minst en gång i veckan patienter som inte får hjälp eller stöd nog att prata om sin hälsa.

Man har snöat in på att det ska vara högskoleutbildade för alla uppgifter i sjukvården. Det är en bra ambition, och vi är inte utbildningsfientliga, men det får inte gå så långt att man till slut inte har personal, säger Kommunals ordförande Annelie Nordström till TT.

Det allvarliga är att vissa arbetsuppgifter helt enkelt inte blir utförda, fortsätter hon.

Att hålla rent och hålla ordning, hjälpa patienten med hygien och toalettbesök och att skapa trygghet. Därför ser vi också att till exempel fallolyckorna ökar, säger Annelie Nordström.

Antalet som söker vård- och omsorgsutbildning på gymnasiet har minskat kraftigt sedan 1980-talets början. Då var det hög konkurrens om studieplatserna: Av de sökande 1980/81 antogs endast knappt en fjärdedel. I dag antas alla som söker, enligt Kommunal.

Det låga söktrycket har oroat utbildningsminister Jan Björklund (FP). 2012 gav han Skolverket i uppdrag att se över hur utbildningen kunde göras mer attraktiv. Fem nya inriktningar föreslogs inom vård- och omsorgsprogrammet - en som ger högskolebehörighet och de andra med möjlighet att börja arbeta direkt efter gymnasiet.

Det är inte ett stort problem på det hela taget, men något som landstingen naturligtvis ska hålla ögonen på, säger socialminister Göran Hägglund om att antalet undersköterskor minskat kraftigt.

Han uppger att det rimligen måste vara av godo för vården att vårdpersonalen blir allt bättre utbildad.

Samtidigt är det så att för patienter som ligger inne en längre tid är omvårdnaden väldigt viktig och där spelar undersköterskor en väldigt stor roll, men medelvårdtiderna sjunker och väldigt mycket kan då klaras med sjuksköterskor med högre utbildning.

Utvecklingen kan redan vara på väg att vända, enligt Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Tidigare har man omvandlat underskötersketjänster till sjukskötersketjänster för att man velat höja kompetensen. I dag ser vi tecken på en motsatt trend, att man går tillbaka till undersköterskor igen, säger Caroline Olsson, sektionschef för arbetslivssektionen på SKL.

De närmaste åren kommer 24 000 undersköterskor att behöva rekryteras inom sjukvården, enligt SKL. TCO räknar med att antalet omvårdnadsutbildade skulle behöva öka med 37 procent för att tillgodose de behov som kommer att finnas år 2030.

Mer läsning

Annons