Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sämre än väntat för SKF

Annons

SKF-aktien faller på börsen sedan kullagerjätten redovisat oväntat svaga siffror för tredje kvartalet.

Koncernchefen Tom Johnstone tittar hellre på stigande rörelsemarginaler.

SKF redovisar en vinst före skatt på 1 717 miljoner kronor för tredje kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 1 709 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 1 798 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning.

SKF:s B-aktie faller med drygt 3 procent efter de oväntat svaga siffrorna på en i övrigt positiv Stockholmsbörs.

Koncernchefen Tom Johnstone försöker på en telefonkonferens lyfta fram de positiva signalerna som trots allt finns i rapporten, som att rörelsemarginalen stiger till 12,9 procent rensat för engångseffekter från nedskrivningar.

Jag tycker att vi på det hela taget levererar en bra rapport, med ett bra kassaflöde under kvartalet. Vi fortsätter att förbättra vår rörelsemarginal, som stiger med 0,5 procentenheter mot kvartalet före, rensat för engångsposter, säger han.

Motvinden kommer enligt Johnstone från en något ogynnsam produktmix och negativa valutaeffekter. Valutasmällen blev oväntat stor, 190 miljoner i stället för 100 miljoner kronor. I första hand berodde det på en svagare dollar.

För fjärde kvartalet beräknas den negativa valutaeffekten för SKF sjunka till 120 miljoner kronor.

Johnstone varnar samtidigt för vikande efterfrågan i EU, när nya utsläppsregler för lastbilsmarknaden börjar gälla och transportsektorn slutar tidigarelägga köp av billigare lastbilsmodeller som inte kan säljas efter årsskiftet.

Han tror även att budgetstriden i USA:s kongress, som blivit oväntat svårlöst, kan trycka ned den industriella efterfrågan i USA.

Omsättningen uppgick till 15 623 miljoner kronor, jämfört med 15 486 miljoner kronor ett år tidigare. Här låg förväntningarna på 16 146 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons