Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samma polis i kritiserad utredning

Polisen får hård kritik av juristprofessorn Dennis Töllborg för hur den hanterat fallet med den 24-årige man som dog i fjol efter ett våldsamt polisingripande i Göteborg. Efter avslöjanden om allvarliga brister togs förundersökningen upp igen. Men nu visar det sig att det är samma polis som ska sköta internutredningen, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.

Töllborg anser att det är "korkat".

Det är fel från början till slut. Det finns inte en enda rätt sak med detta. För mig är det fullständigt obegripligt. Om jag ska försöka hitta något skäl till detta korkade, så skulle det väl vara att man tycker att han är inläst och han sitter nära, alltså precis det som är bakgrunden till hela problemet, säger Dennis Töllborg till Ekot.

Åklagaren Björn Ericson, som leder förundersökningen, menar att det var lättare att välja en polis som är inläst på fallet och sitter nära dem han ska utreda.

Det går ju fortare om det inte är någon som behöver börja på sidan ett i en sådan här utredning, säger han till radion.