Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samlad tyska snabbt häktad

Med det svarta håret stramt knutet i nacken tog den 31-åriga tyskan till synes oberörd emot beslutet.

Häktad på sannolika skäl misstänkt för mord på två små barn och mordförsök på deras mamma i Arboga.

Västmanlands tingsrätt klockan 12 på lördagen. Särskild säkerhetskontroll beordrad av lagman Per Kjellsson.

För första gången skulle den mordmisstänkta tyskan ställas inför en svensk domstol efter den extrema brutaliteten i en villaidyll i Arboga den 17 mars.

Stort mediepådrag förstås. Fotograferna trängdes i dörren till tingssal 1 för att kunna vika in sina kameror och fånga bilden av en misstänkt barnmördare.

Tyskan satt bredvid sin tolk och advokat och smålog någon gång åt kalabaliken.

Vid fyra tillfällen har hon häktats i sin frånvaro. Först den 29 april överfördes hon från Tyskland till Sverige.

Nu yrkade kammaråklagaren Frieda Gummesson yrkade på samma brottsrubriceringar och samma misstankegrad som senast, den 18 april, det vill säga misstanke på sannolika skäl om mord i två fall och försök till mord i ett fall.

- Du förstår lite svenska? sade lagman Kjellsson.

Tyskan nickade till svar, men bad via tolken att få hela förhandlingen översatt.

Åklagarens anklagelser väckte ingen synbar reaktion hos henne. Mestadels satt hon med händerna i knät, klädd i svart blus med en brunaktig kofta över, och tittade rakt fram.

Förhandlingen skedde på åklagarens begäran bakom stängda dörrar. Efter bara 20 minuter hade tingsrätten accepterat åklagarens yrkande.

Efteråt kommenterade Frieda Gummesson inte något om bevisläget eller annat som rör utredningen. Hon inskränkte sig till att säga att beslutet var väntat. Därpå lämnade hon raskt tingsrätten.

Tyskans advokat Per-Ingvar Ekblad ska på måndag överklaga beslutet till hovrätten. Tyskan förnekar kategoriskt brott.

- Jag tycker inte att det som har framkommit här i häktningsförhandlingarna räcker för att få någon häktad på sannolika skäl.

Han uppgav att åklagarens yrkanden i förhandlingen byggde på indicier.

Polisen ser bevisläget som gott, redan innan alla svar från de tekniska undersökningarna kommit. Flera DNA-analyser dröjer ännu ett tag.LARS PEDERSEN/TT