Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Same Ätnam vill ha samiska på schemat

Samiska nybörjarkurser bör finnas på alla Sveriges universitet och högskolor, för att samer som bor i städer inte ska tappa bort sitt ursprung. Det vill Same Ätnam, som i helgen har landsmöte i Härnösand.

- Idag finns det bara två universitet som har nybörjarkurser i samiska och det är Umeå och Uppsala, säger Kristina Nordling, styrelseledamot i Same Ätnam.

När riksorganisationen Same Ätnam har sitt landsmöte i Härnösand, ä de urbana samernas situation en av huvudpunkterna på agendan.

- Många flyttar idag till städer och lämnar det traditionella levnadssättet, men det finns väldigt lite forskning om deras situation, säger Kristina Nordling.

Enligt Same Ätnam är de statsprogram som idag finns, skapade för dem som bor kvar i de traditionella områdena, medan samer som bor i städer glöms bort.

- Det finns ett behov av en infrastruktur för barn, unga och äldre samer även i städer, därför bör man integrera samiska inslag i redan existerande svenska institutioner i städer, säger Kristina Nordling.


Läs mer i måndagens TÅ.ANNA WIKNER
070-650 77 02