Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Samåkning till sjukhuset – hur patientsäkert är det egentligen?"

Förklara för mig hur ni tänker. Jag skulle vilja få svar från ledande tjänstemän och politiker i Region Västernorrland om hur ni kan påstå att de utbudsförändringar som gjorts hittills är patientsäkra?

Jag skulle också vilja veta på vilket sätt ni anser att det är rätt beslut tagna, utifrån ett etiskt och moraliskt perspektiv?

För mig är det ofattbart hur det kan vara patientsäkert när patienter som söker vård på Sollefteå sjukhus, får samåka med andra patienter till annat sjukhus i länet för att få vård.

Hur kan det vara patientsäkert att låta patienter åka gemensamt när det inte står riktigt klart vad patienter lider av för problem och hur pass smittosamma de är? Det är nämligen så det är numera. En konsekvens av de tagna besluten är att vissa patienter inte är ordentligt utredda innan de skickas iväg.

Detta kan leda till att en patient som söker vård för ett problem drar på sig ytterligare ett, vilket i sin tur kan förlänga vårdtiden och drastiskt förvärra personens tillstånd.

■■ INSÄNDARE: "Sjukvården i länet undermålig – politikers löften är ljug till hundra procent"

Utöver smittorisken så är jag också ytterst frågande över hur detta med samåkning kan anses vara okej ur ett sekretessperspektiv. Jag anser också att det i många fall inskränker mot individens personliga integritet att i ett dåligt och akut skick tvingas samåka med andra patienter.

Något som är mycket förvånande är hur sjukvården i vårt län har gått från att tidigare i största mån undvika utlokalisering av patienter inom sjukhuset och dess avdelningar (för att det inte var patientsäkert av smittoskäl och för att det fanns stora risker med vårdskador), till att det i dag inte anses vara en patientrisk alls att skicka patienter mellan sjukhusen – tillsammans med andra patienter som inte alltid har en fastställd diagnos.

Förklara gärna för mig hur ni tänker, när ni anser att det här är patientsäkert.

Jenny

■■ FÖR PLUSKUNDER: Kostnaderna för sjukresor ökar lavinartat: "Det är inget som kommunen ska betala"

■■ För fler insändare, klicka här.

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel