Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sällsynt fågel hittad i Afghanistan

Annons

En hel koloni med en av världens mest sällsynta fåglar, den långnäbbade busksångaren, har hittats på hög höjd i norra Afghanistan med hjälp av svenska ornitologer.

Förut har arten bara setts tre gånger sedan 1867.

Den långnäbbade busksångaren har förstås lite längre näbb än en vanlig busksångare, men även lite längre ben och klor. Dessutom sjunger den på ett annat sätt, och har ett delvis annorlunda DNA än sin talrika släkting.

Men de är hemskt lika. Den långnäbbade har nog funnits framför ögonen på oss, fast vi inte sett den, säger den kände svenske ornitologen Lars Svensson, som länge varit intresserad av den sällsynta arten, till TT.

Den långnäbbade busksångaren artbestämdes första gången sedan ett exemplar fångats norr om Delhi i Indien 1867. Därefter dröjde det ända till 2000-talet innan den observerades igen - nu i Thailand vid tre olika tillfällen, av vilka två gällde samma individ.

Sommaren 2008 spelade en amerikansk ornitolog in ett okänt läte i Afghanistan. Ljudupptagningen sändes till Lars Svensson, som kom fram till att ingen känd art lät på det viset.

Vi tog hjälp av afghanska veterinärer, som arbetar bland herdar. De tog sig upp till 3 000 meters höjd i det svårtillgängliga Wakhan-området, satte upp nät och lockade dit fåglar genom att spela upp den sång vi fått inspelad, säger Svensson.

15 långnäbbade busksångare fångades, undersöktes och släpptes igen. Nu är forskarna oroade för att avverkning av buskarna, främst havtorn, ska hota de nyss upptäckta fåglarna.