Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sällsynt besök av Caravaggio

Runtom i världen uppmärksammas 400-årsminnet av Caravaggio - ett av konsthistoriens största namn. I Sverige visas en målning - om än i två upplagor.

Även om det bara är en enda målning av Caravaggio som ställs ut på Nationalmuseum är det en sällsynt chans att få se ett verk av den italienske 1600-talsmästaren. Intendenten Per Hedström känner bara till ett tidigare tillfälle då Caravaggio ställts ut i Sverige, och det var många år sedan.

Hans främsta målningar finns i kyrkor i Italien. De verk som finns på museer hör ofta till museernas mest eftertraktade föremål, så de är svåra att få låna.

Svåra att skilja åt

Den lilla utställningen består av två identiska verk, men en kraftig glasskiva framför den ena målningen ger en tydlig fingervisning om vilken som är mest värdefull. Det rör sig alltså om ett original och en kopia, och det var först år 2000 som forskare ansåg sig slutgiltigt kunna fastställa vad som var vad. Målningen som i dag betraktas som plagiat hittades i en kyrka i Rom i början av 1900-talet. Originalet dök upp först på 1960-talet i den by som Caravaggio tog sin tillflykt till efter att han slagit ihjäl en man. I många år togs det för givet att den målning man först hittat var original. Det är alltså ingen tvekan om att det är en kompetent konstnär som står bakom även kopian.

Jag ser ingen skillnad i konstnärliga kvaliteter i de två versionerna, säger Per Hedström.

Röntgenbilder avgjorde

Det som till slut avgjorde var röntgenbilder som visar ett något annorlunda motiv under det slutgiltiga i originalmålningen. I kopian finns inga andra versioner under målningen.

Michelangelo Caravaggios ganska enkla motiv och unika ljussättning skilde sig från den tidens barocka måleri. Men lika mycket är det hans mytomspunna liv som fascinerar eftervärlden. Han stod ständigt inför rätta, för sexuella trakasserier, misshandel och till sist mord. Han festade hårt och tyckte om att provocera. Tack vare sin stjärnstatus och sina kontakter i societeten klarade han sig undan med mycket, tills han slutligen tvingades fly ut på landsbygden.

Utställningen "Caravaggio x 2" visas till den 14 mars.