Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Säljtryck avslutar börsåret

I december sålde privatspararna fler aktier än de köpte. De mest sålda aktierna är Astra Zeneca och Boliden, visar statistik från nätaktiemäklaren Nordnet.

"Det finns många skäl till att göra försäljningar i december - man tar hem vinster i de aktier som har gått bra under året och man realiserar förluster från tidigare år. I december behöver man pengar, också i större utsträckning pengar till ren konsumtion, vilket kan föranleda aktieförsäljningar", säger Johan Tidestad, Sverigechef på Nordnet, i ett pressmeddelande.

De mest köpta aktierna under december är H & M, Hakon Invest och Hufvudstaden, medan de mest omsatta är Swedbank, Ericsson och Boliden.

"På köpsidan finns en tendens att plocka upp sektorer som inte har hängt med i årets uppgång, till exempel fastighet och skog. Säljsidan domineras av bolag som har gått bra både under december och under året som helhet. Till exempel har många sparare valt att ta hem sina vinster i Boliden, Alliance Oil och MTG", säger Johan Tidestad.