Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Salixodling kan sanera Utansjöfabriken

Kan odling av solrosor och energiskog i form av salix bli en alternativ metod för att sanera förorenade industriområden? Det ska ett pågående pilotprojekt vid gamla Utansjöfabriken förhoppningsvis ge svar på. Om det fungerar betyder det att forskarna hittat en betydligt billigare lösning än att gräva bort och deponera förorenade massor.

Bakom projektet ligger en EU-satsning, kallad Rejuvente. Där undersöker forskarna om odling av biobränsle kan fungera på förorenade markområden, där riskerna inte är akuta och där ingen direkt ny markanvändning är på gång.

– En produktion av biobränslen på sådan mark ger en långsam sanering för en låg kostnad, säger projektets samordnare Yvonne Andersson Sköld.

Förutom att minska miljöriskerna produceras samtidigt ett miljövänligt biobränsle. Eventuella miljöföroreningar som tas upp hamnar i askan, som då får tas omhand på säkert sätt.

Projektet har räknat ut att det finns 2 936 kvadratkilometer förorenade markområden i Sverige. Av detta skulle 778 kvadratkilometer kunna passa för odling av biobränsle, motsvarade 0,2 procent av Sveriges yta.

En handfull pilotprojekt med praktisk odling har därför startat. Fältförsök pågår i Rumänien, med solrosor, samt energiskog i form av salix i Utansjöbruk, Vivstavarv och Kallinge bruk.

– Vi planterade i våras salix på ett mindre område vid Utansjö, där det ligger träslam med tungmetaller från tidigare verksamhet.

Förhoppningen är att energiskogen ska binda markpartiklar och på så sätt hindra tungmetallerna från att föras vidare i vattnet och ut i ekosystemen.

Någon gång i april hoppas forskarna kunna säga mer om hur det fungerat. Försöksodlingen vid Utansjö ska pågå i tre år.