Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Saknas förtroende för den svenska energipolitiken – därför satsas så lite på biodrivmedel

Etanolpriset har nu i över ett halvår varit tre och nu knappt fyra kronor lägre än bensin- och dieselpriset. Det lönar sig med andra ord att köra på E85. Men ändå finns bara ett bilmärke som säljer etanolbilar, Volkswagen. Orsaken är enkel. Biltillverkarna vågar inte lita på den svenska energipolitiken som för bara något år sedan lät differensen mellan bensin- och etanolpriset vara några 10-tal ören.

Inte så konstigt att investerare tvekar inför att satsa på svenska biodrivmedel. De miljarder som krävs snyter ingen ur näsan. De måste lånas upp. Vilka banker bidrar med de pengarna? Om staten skulle garantera en avsevärd del i till exempel tre stora anläggningar visar politikerna att de menar allvar, att de förstår att mer än bara elbilar och elhybrider behövs för att komma i närheten av de svenska klimatmålen.

Tomas Izaias Englund antyder på ledarsidan att anledningen till att man i Alfredshem fortfarande inte byggt någon jätteanläggning att de inte tror på sina produkter. Vi tror i stället att anledningen är att det i dag saknas riskvilligt kapital, och att det beror på brist på förtroende för hållbarheten i den svenska energipolitiken.

Englund oroas över företagarnas i Alfredshem makthavarberoende. Är Tomas oroad över att vår flygplats är beroende av våra kommunala pengar redan nu, cirka en tredjedel av omsättningen? Och så ser det ut över hela Sverige. Kommunerna verkar vara övertygade om att staten fortsätter att satsa på goda flygförbindelser under överskådlig tid. Bil, buss och flyg agerar på samma marknad, de spyr ut växthusgaser och är alla beroende av våra skattepengar.

Naturskyddsföreningens i Örnsköldsvik arbetsgrupp för klimat, energi och biobränsle

 

Svar direkt:

Om man nu inte tycker att det är en dålig idé att låta stater och kommuner leka riskkapitalister med skattemedel så kan man för all del, … resonera som Naturskyddsföreningen.

Problemet är att det ofta har visat sig vara en rätt dålig idé. Sekabaffären är ett bra exempel på det.

Tomas Izaias Englund,

politisk redaktör (lib.) för Örnsköldsviks Allehanda

 

Läs också:

Tomas Izaias Englund: Domsjöföretagen måste sluta jaga politiska förmåner och bidrag

Svenskt Flyg: "Feltänk att bestraffa flygresande – säkerställ att flyget använder fossilfritt bränsle"

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel