Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saknade gruvarbetare hittade

Annons

De tre personer som saknades efter branden i gruvan i Kristineberg har hittats.

Enligt polisen är de "samtliga vid god hälsa, men medtagna". Det kommer att ta omkring 50 minuter innan de är uppe ur gruvan.

Branden bröt ut vid lunchtid. Enligt polisen tror man att det var en kompressor på cirka 1 000 meters djup som fattat eld.

19 personer tog sig till räddningskammare och kunde lokaliseras relativt snabbt.

En person befann sig på fel sida av elden och två rökdykare ut Bolidens egen personal tog sig ner i området där det brann.

De två rökdykarna från Boliden hittades i en räddningskammare.

De gjorde bedömningen att de inte kunde undsättas, säger Mats Pettersson, kommunikationschef vid Bolidengruvor.

Mannen som slog larm om branden och därefter saknades hade klarat sig genom att lägga sig ner på marken och förse sig själv med frisk luft.

Han har haft en väldig sinnesnärvaro och vetat hur han ska bete sig. Enligt de uppgifter jag har fått kom han gående för egen maskin, säger Mats Pettersson.

Gruvan i Kristineberg togs i drift 1940 och är den äldsta gruvan i drift inom Bolidenområdet. I gruvan bryts en komplex malm som innehåller zink, koppar, bly, guld och silver, samt en koppar- och guldmalm, enligt företaget Boliden.

Sammanlagt 240 personer arbetar i gruvan, som går ner till 1 300 meter under markytan.

För två veckor sedan kom ett larm om att det brann i Bolidens gruva i Garpenberg i Dalarna. Omkring 30 personer arbetade i gruvan vid tillfället. Flertalet tog sig ut men fyra personer fick stänga in sig i en räddningskammare. Efter ungefär en timme kunde de fyra ta hissen upp oskadda. Enligt Boliden rörde det sig om vattenånga.

I april fattade en lastbil eld i järnmalmsgruvan i Kiruna. Branden gav upphov till kraftig rökutveckling men ingen person skadades.

I mars fick 52 gruvarbetare lämna LKAB:s gruva i Kiruna sedan ett elskåp börjat brinna 1 338 meter under jord.

Pär Weihed, professor i malmgeologi vid Luleå tekniska universitet, säger att svenska gruvor är säkra.

Man mäter antalet olyckor per arbetade timme och där personer fått uppsöka vård. Tittar man på den statistiken är de svenska gruvorna bland de säkraste i världen, det är ingen tvekan om det, säger han till TT.

Han säger att en brand i en underjordsgruva är bland de allvarligaste tillbuden som kan inträffa.

Vad jag förstår av vad som har hänt i Kristineberg har man gjort precis enligt de planer man har, det vill säga de som jobbar under jorden uppsöker en räddningskammare och stannar i den tills kusten är klar.

Mer läsning

Annons