Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Säkerhetssatsning på Gulsele kraftverk

Nu ska dammsäkerheten i Gulsele kraftverk, utanför Junsele, förbättras. Eon Vattenkraft satsar 49 miljoner kronor på projektet.

I det svenska dammsäkerhetsarbetet ses dammanläggningarna över och anpassas för att kunna hantera höga flöden bättre. Som en del i detta arbete utökas kapaciteten för att snabbare tappa av dammen vid Gulsele kraftverk. Förutom att förstora tre utskov och förse dem med större dammluckor ska luckor även kunna styras maskinellt från en driftcentral i Sundsvall. Idag kan endast en lucka öppnas maskinellt. De två andra öppnas manuellt, vilket tar längre tid och är ett riskmoment vid högt flöde.

– Kapaciteten ökar från 1340 till 1835 kubikmeter vatten per sekund. Det ökar flödet, med cirka 500 kubikmeter eller 37 procent mer vatten per sekund än i dag. Det förbättrar säkerheten för omgivande natur och samhälle, säger Eons projektledare Peter Mattiasson i ett pressmeddelande.,

NCC, som ska utföra arbetet, räknar med att starta nästa månad och vara klara i juni 2012. Projektet kommer att sysselsätta 14 personer varav tio är NCC-anställda.