Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkerhetsråd enat om Syrienvapen

Annons

Inte tredje men fjärde gången gillt - FN:s säkerhetsråd har enats om en Syrienresolution. Den slår fast att Syriens kemvapen ska förstöras, men hotar inte automatiskt med konsekvenser om kemvapen används igen.

När FN:s säkerhetsråd natten till lördagen svensk tid gav grönt ljus år resolution 2118 om Syriens kemiska vapen var det, enligt FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon, "de första hoppfulla nyheterna om Syrien på väldigt länge". Samtidigt varnade Ban att planen på att förstöra kemvapnen inte är ett frikort att döda med konventionella vapen.

Vi får inte glömma att förteckningen över hemskheter i Syrien fortsätter med bomber och stridsvagnar, med granater och gevär, sade han enligt nyhetsbyrån AFP.

Inga sanktioner

Säkerhetsrådet har varit djupt delat om Syrien och tre gånger har Ryssland och Kina lagt in veto mot föreslagna resolutioner.

Resolutionen ger internationellt bindande styrka bakom en plan som tagits fram av Ryssland och USA för att eliminera president Bashar al-Assads kemiska vapen. Samtidigt har några omedelbara sanktioner vid en ny kemvapenattack inte godkänts av säkerhetsrådet. Resolutionen öppnar däremot för en ny omröstning om möjliga åtgärder ifall Syrien bryter mot den rysk-amerikanska planen.

Försiktigt positivt

Som del i resolutionen ska ett länge uppskjutet fredsmöte i Genève hållas i november. Syriska oppositionsalliansen, den största väststödda oppositionsgruppen, uttryckte sig inför omröstningen försiktigt positivt. Samtidigt framhöll den, i ett uttalande som TT tagit del av, att ett avtal i Genève måste ha al-Assads avgång som "fundamental grund".

Syriens regering sade sig vara positiv till resolutionen.

Jag känner mig bekväm med resolutionen, sade utrikesminister Walid Muallem i kväll då han befann sig på plats vid FN:s högkvarter i New York. Muallem ska tala inför generalförsamlingen på måndag.

Mer läsning

Annons