Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Säkerhetsbolag gjorde räder åt CIA

Annons

Det ökända amerikanska säkerhetsbolaget Blackwater hjälpte säkerhetstjänsten CIA med hemliga räder i Irak och Afghanistan, rapporterar The New York Times.

Blackwater som begick grova övergrepp i Irak - bland annat dödades 17 civila irakier i Bagdad 2007 - hjälpte CIA att döda eller fånga misstänkta terrorister i både Irak och Afghanistan, uppger en före detta hög CIA-chef.

Det blev ett mycket broderligt förhållande. Det kändes som att Blackwater till slut blev en förlängning av byrån, säger källan i fredagens The New York Times.

Företaget som numera heter Xe Services säger i en kommentar att det aldrig haft något kontrakt på att delta i hemliga operationer.

I augusti avslöjade tidningen att Blackwater anlitats av CIA för att mörda toppfigurer inom terrornätverket al-Qaida, vilket misslyckades.

Samtidigt rapporterade den tyska tidskriften Der Spiegel att företaget transporterat fångar från Guantánamolägret till förhör i hemliga fängelser i Asien. Detta bekräftas av Blackwater-källor för The New York Times.

Under den nye CIA-chefen Leon Panetta har det kommit ut allt fler uppgifter om anti-terroristprogram hos CIA, där utomstående företag uppges ha medarbetat. Panetta som ska ha avbrutit flera sådana program har rapporterat om dem i kongressen.