Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Säkerhetsbolag gjorde räder åt CIA

Det ökända amerikanska säkerhetsbolaget Blackwater hjälpte säkerhetstjänsten CIA med hemliga räder i Irak och Afghanistan, rapporterar The New York Times.

Blackwater som begick grova övergrepp i Irak - bland annat dödades 17 civila irakier i Bagdad 2007 - hjälpte CIA att döda eller fånga misstänkta terrorister i både Irak och Afghanistan, uppger en före detta hög CIA-chef.

Det blev ett mycket broderligt förhållande. Det kändes som att Blackwater till slut blev en förlängning av byrån, säger källan i fredagens The New York Times.

Företaget som numera heter Xe Services säger i en kommentar att det aldrig haft något kontrakt på att delta i hemliga operationer.

I augusti avslöjade tidningen att Blackwater anlitats av CIA för att mörda toppfigurer inom terrornätverket al-Qaida, vilket misslyckades.

Samtidigt rapporterade den tyska tidskriften Der Spiegel att företaget transporterat fångar från Guantánamolägret till förhör i hemliga fängelser i Asien. Detta bekräftas av Blackwater-källor för The New York Times.

Under den nye CIA-chefen Leon Panetta har det kommit ut allt fler uppgifter om anti-terroristprogram hos CIA, där utomstående företag uppges ha medarbetat. Panetta som ska ha avbrutit flera sådana program har rapporterat om dem i kongressen.