Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkerheten inom marinen ska granskas

Annons

Trots en bakgrund med våldsinslag och psykiska problem fick 34-åringen, som sköt ihjäl tolv personer i Washington, jobb hos marinen.

Nu beordras en genomgång av säkerheten på alla baser.

Aaron Alexis hade jobbat bara en vecka på marinkomplexet Washington Navy Yard när han kom dit tidigt i måndags morse. I en kafeteria valde han ut sina offer. Utöver de tolv personer som Alexis hann döda, innan han själv sköts ihjäl av polis, skadades åtta personer.

Alexis var anställd hos IT-bolaget The Experts, en underentreprenör till Hewlett-Packard som sköter underhållet av datautrustningen på marinbasen.

Utan anmärkning

Företaget uppger att Alexis hade arbetat på minst sex marinanläggningar under sommaren utan anmärkningar. Vd Thomas Hoshko säger att det nyligen gjorts en bakgrundskontroll och en drogkontroll av Alexis.

Federala polisen FBI bekräftar att Alexis hade ett giltigt passerkort som gav honom tillträde till basen. FBI tror att han kom dit med ett skjutvapen och att han kan ha fått tillgång till ett handeldvapen inne i byggnaden.

Ny genomgång

Försvarsminister Chuck Hagel kommer att ge order om en genomgång av psykisk hälsa och tillträde till försvarsdepartementets anläggningar över hela världen efter måndagens dödsskjutningar. Beskedet kommer sedan frågan beretts i Pentagon, säger en tjänsteman.

Den bakgrundskontroll som gjorts borde ha avslöjat Alexis bakgrund men det kan hända att de incidenter som är kända inte bedömdes som så allvarliga, då de aldrig ledde till fällande dom. I september 2010 anklagades han för ett mindre vapenbrott i Fort Worth i Texas men åklagaren valde att lägga ned ärendet. 2004 greps han i Seattle sedan drabbats av ilska och blackout och skjutit sönder däcken på byggjobbares bil. 2008 slängdes han ut från en klubb i Dekalb County i Georgia efter att ha slagit sönder möblemanget och öst ur sig svordomar.

Mer läsning

Annons