Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sahlin ska rädda partiet i Stockholm

Väljarflykten ska stoppas.

Partiordförande Mona Sahlin blir Socialdemokraternas vallokomotiv i Stockholms stad i nästa års riksdagsval.

Vid sitt möte på onsdagskvällen satte partiets representantskap som väntat Sahlin högst upp på listan för Stockholms kommun. Hon följs på listan av riksdagsledamöterna Anders Ygeman och Veronica Palm.

I nästa år val vill S ha lärt sig läxan. Partiet har haft svårt att hävda sig i städerna. I EU-parlamentsvalet i juni gick partiet kraftigt back i nio av tio av landets folkrikaste städer.

Särskilt illa har Stockholm varit. I riksdagsvalet 2006 fick S 23,2 procent i Stockholm, mot 35 procent i riket. I EU-valet fick partiet 15,1 i Stockholm, mot 24,4 procent i landet. I Stockholm stad blev S bara fjärde största parti i juni.

Men nu har partistrategerna tänkt till och två kända namn ska hejda väljarflykten i valet nästa år. I november sattes förre justitieministern Thomas Bodström högst upp på listan för Stockholms län, och nu ska alltså självaste partiordförande Mona Sahlin ageras vallokomotiv i Stockholms stad.

Vidare fastslog listorna för sex valkretsar i landstingsvalet. De toppas av Dag Larsson, Johan Heinonen, Rolf Lindell, Gizela Sladic, Majvi Andersson och Anna Kettner.