Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sågverket lagar den perfekta sommarlunchen

Sågverket har blivit en framgångssaga tack vare sin mat och inredning. När vi bad ägarna att laga en sommarlunch blev det en rustik sillsmörgås.
– Sill äter vi ju jämt på högtider, men jag kan tycka att det passar året om. Jag älskar sill, i synnerhet på sommaren, säger Charbel Gabbour.

Sedan tre år tillbaka driver Charbel Gabbour och David Fahlén Sågverket i Rö norr om Härnösand tillsammans. Vandrarhemmet Sågverket har uppmärksammats i tidningar som Residence och Plaza Interiör, blivit utnämnt till Årets nykomling av Svenska Turistföreningen år 2013 och vunnit pris för sin grafiska design år 2014.

Till lunch en varm sommardag föreslår ägarna en sommarsmörgås på surdegsbröd med panerad sill och gubbröra, färskpotatis och lök.

Läs mer: Elin Holmberg: Det fina livet på Facebook

– Det bästa jag vet en härlig sommardag är en öl- och sillunch, säger Charbel Gabbour.

Annars tycker han att frukt är perfekt till lunch eller middag på sommaren, i sallad eller bara uppskuren i bitar.

– Privat så älskar jag att slänga ihop något av gårdagens middag eller av det som finns. Var inte rädd för att prova dig fram!

När Charbel och David gör menyer för Sågverket strävar de efter att de ska bestå av få men välgjorda rätter. Samtidigt ska det finnas något som passar alla. Maten kan bäst beskrivas som svenska råvaror med sydeuropeiska influenser, med en anda av rustik enkelhet.

– Vår verksamhet är byggd på lokala samarbeten. Både samarbeten företag emellan, och att vi använder närproducerade råvaror.

För snart tre år sedan flyttade de upp från Stockholm för att ta över konferensanläggningen Solebo i Rö.

– Vi kände ett sug efter att bygga upp någonting, förvalta och skapa, säger Charbel Gabbour.

Under vintern har Sågverket öppet för bokningar och större sällskap, som bröllop, konferenser och privata fester. Under sommarsäsongen, som pågår mellan maj och augusti, finns det möjlighet att fika på dagarna, äta från à la carte-menyn eller bo på vandrarhemmet. Dessutom hålls eventen Musikverket, som består av livemusik i trädgården, och Konstverket, som är en årlig konstutställning.

Sommaren 2014 meddelade Charbel och David att de planerade att sälja Sågverket. Men några månader senare kom de på andra tankar och bestämde sig för att driva verksamheten vidare. Snart har de uppnått det resultat som de såg framför sig när de tog över gården.

– Vi vill göra klart. Samtidigt är vi sugna på att skapa något nytt, vi har massa idéer i huvudet. Vi kör tills vi känner att vi är redo att ta nästa steg.

Läs mer: Verksta´n är Håkans pojkrumsdröm

Läs mer: Modereportage i torpmiljö

Vill du läsa mer från Härliga hem? Läs e-tidningen från i fredags – där finns hela bilagan.