Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sågverket i Graninge kan läggas ner

En omfattande brand startade på Graningebruks sågverk i Sollefteå kommun i morse. Branden totalförstörde barktrumman och sågverkslinjen som är verkets hjärta, och nu riskerar sågverket nedläggning.

Branden startade klockan 05.29 på morgonen. Räddningstjänsten fick inrikta sig på att hindra elden från att sprida sig, och fick under morgontimmarna den under kontroll.

Ingen människa skadades.

Elden startade i barktrumman och sågverket var helt övertänt när räddningstjänsten kom till platsen. Byggnaden som brann mäter cirka 20 gånger 60 meter.

Sågverkslinjen och barktrumman på Graningebruks sågverk, som ägs av SCA, totalförstördes. Nu konstaterar sågverkschefen Jerry Larsson att det finns en stor risk att verket läggs ner.

Sågverket var nämligen oförsäkrat. Det fanns ett sprinklersystem i byggnaden, men det var inte helsprinklat, vilket är ett krav från försäkringbolagen för att inte få skyhöga premier.

Larsson vill inte säga säkert, men antyder att det skulle kosta flera tiotals miljoner att bygga upp sågverket igen.

Vad som startat branden är ännu okänt.

Webbredaktör:
SOFIA FJÄLLSTRÖM
070-650 66 51