Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sagt i kommunfullmäktige: Härnösand växer men måste spara för att utvecklas

Härnösands växer. Men samtidigt måste pengar sparas. Det budskapet hade kommunstyrelsernas ordfröande Fred Nilsson med sig när kommunfullmäktige sammanträdde i Härnösand i på måndagseftermiddagen. Medan Eva Olstedt Lundgren (L) efterlyste tråkighet och förnuftighet.

– Härnösand växer. Det handlar om att vi växer i människor men också i ekonomi och resurser. För att vi även i fortsättningen ha en framgångsrik utveckling måste vi öka krav på resultat 2017, sa Fred Nilsson i debatten på kommunfullmäktige.

Flyktingar som kommer till Hönösand tar med sig en hel del statliga pengar.

– Vi ser att vi behöver nya människor för att utvecklas framtiden. Härnösand kan bli vinnare om vi kan hantera de här frågorna, säger Fred Nilsson.

Anders Gäfvert (M) vill värna om kommunens kärnverksamhet.

– Är vi de goda beställare? Har vi en personalpolitik som är bra. Hur ser vi till att vi får en personalförsörjning? Vi har ett gemensamt intresse att lösa detta så det blir en bra skola, sjukvård bostäder. Vi måste göra något åt arbetslösheten och lösa bostadsbristen, hävdade Anders Gäfvert som också var tveksam till att bygga med lånade pengar och ville se en akademi i Härnösand till exempel genom samarbete med Åbo Akademi.

Amanda Lind (MP) vill se ett bostadsbyggande måste ske i hela Härnösands kommun.

– Vi måste satsa på nya landsbygdsprojekt och boenden på landsbygden Det kommer att påverka budgeten för 2017 Här bör också finnas tanke på hållbarhet vilket är en stor utmaning och vi måste själva sätta mål själva och satsa på fossilfria transporter.

Vänsterpartiets Martin Neldén vill se högre skatt och satsning på avgiftsfri kollektivtrafik i Härnösand.

– Flera ska kunna ha råd at åka buss och bussen får lättare hålla tiden om man slipper ta betalt. Låt oss bygga ett jämlikare och hållbarare samhälle, hävdade Martin Neldén (V).

Jonny Lundin (C) vill se mer företagande i kommunen.

– Vi får aldrig glömma att det är jobben som är nyckeln till integration och till en hållbar utveckling, sa han i debatten.

Eva Olstedt Lundgren (L) anser att Härnösands står inför stora utmaningar integration bostäder miljö och klimat och att kommunen måste välja.

– Vi måste kunna vara stråkiga och förnuftiga och säga nej till lördagsgodis varje dag. Vi måste väga välja. Och d u vet vad som är bäst för dig. Friheten måste finnas kvar Det handlar om ekonomin och gemensamma miljön. Investera där det finns efterfrågan.

Ingemar Wiklander (KD) talade om regionbildning och krävde flerårsbudgetar för att kommunen bättre skulle kunna planera sin ekonomi.

– Regionbildningen kan få positiva och negativa påverkan för vår kommun. Vi kräver en ekonomi balans och prioritering vad vi lägger våra skattemedel.