Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sagolik bankett för Nobelpristagarna

Med en trumpetfanfar klockan 19.00 öppnades 2009 års upplaga av festernas fest, Nobelbanketten, i Stockholms stadshus på torsdagskvällen.

Därefter inträdde de mest prominenta deltagarna i salen.

Kungen, drottningen, tolv Nobelpristagare och honnörsbordets övriga gäster skred ned för den vinklade 39 steg långa trappan till Blå hallen, där banketten hållits sedan 1934. Nyfikna och förväntansfulla blickar från de drygt 1 200 gäster som redan tagit plats följde de 86 honnörsgästernas väg till långbordet mitt i Blå hallen.

Kung Carl Gustaf har kemipristagaren Ada E Yonath vid sin sida, och drottning Silvia har fysikpristagaren Willard S Boyle till höger om sig. Drottningen bär en ljusgrön klänning i broderad tyll.

Kemipristagarna Venkatraman Ramakrishnan och Thomas A Steitz får äran att sitta på varsin sida av kronprinsessan Victoria, som bär plommonlila klänning i sidensatäng.

Hela kungafamiljen deltar i banketten, liksom prinsessan Madeleines fästman Jonas Bergström. Kronprinsessans trolovade Daniel Westling har av läkare fått rådet att stanna hemma för att inte utsätta sig för smitta, eftersom han genomgick en njurtransplantation i maj.

Temat för årets Nobelbankett var Sagolikt, vilket avspeglar sig i blomsterarrangemang och de kostymer som bärs av kören Romeo och Julia som står för underhållningen.

Strax före halv åtta serveras förrätten. Borden är klädda med linnedukar, totalt 470 meter, som dukats med Nobelservisens vita porslin med gulddekor, framtagen till Nobelprisets 90-årsjubileum 1991.

Ansvariga för kompositionen av 2009 års Nobelmeny är Niclas Wahlström och Magnus Johansson och under kvällen arbetade drygt 30 kockar och 230 servitörer/servitriser med att förverkliga deras ambitioner. Gästerna bjöds på: Hummerconsommé med skaldjurstartar, hummer och Kalixlöjrom.

Tryffelfärserad vaktel med persiljerot, brysselkål och portvinssås. Till efterrätt var det citron och färskostmousse med havtornssorbet.

Dryck till maten: Jacquart brut Millesime 2002; Chateau la Dominique 2001, Tschida ba Seewinkel 2001. Därefter kaffe, Remy Martin VSOP samt Cointreau.