Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säger sig ha kontroll över gallerian

Annons

Strax efter klockan elva på måndagskvällen, ungefär 60 timmar efter att terroristerna stormade in och öppnade eld, sade sig den kenyanska regeringen ha kontroll över hela Westgate-gallerian i Nairobi.

Sannolikt har nu alla i gisslan evakuerats från gallerian och kenyanska styrkor möter inget motstånd när de tar sig igenom byggnaden, säger regeringstalesmannen Manoah Esipisu till AFP sent på måndagskvällen.

Våra specialstyrkor är i byggnaden och kontrollerar rummen. Uppenbart är det en väldigt stor byggnad.

Han lade till att han tror att genomsökningen snart är klar.

Terrorister kan springa och gömma sig i någon affär, men alla våningsplan är nu under vår kontroll, sade inrikesminister Joseph Ole Lenku vid en presskonferens vid lunchtid.

Men flera timmar senare hördes fortfarande skottlossning och tjock, svart rök steg mot himlen ovanför köpcentret Westgate, som tills i lördags var en plats dit man kom för att koppla av och umgås med familj och vänner.

Men sent på måndagskvällen säger sig alltså regeringen ha kontroll över hela Westgate.

Hur många attentatsmännen var är oklart.

Antalet skadade sätts till cirka 200 medan de döda befarades vara mycket fler än de 62 personer som hittills bekräftats. En journalist som var inne i gallerian i lördags vittnade om "högar av kroppar", bland annat vid en entré där gärningsmännen ska ha lagt dem för att förhindra någon att komma in.

Men det fanns även de som på måndagen kom ut levande, efter att ha gömt sig sedan terroristerna tog gallerian i besittning i vad som kallats en "våldsorgie".

"Vi duckade under bordet när två män vars huvuden var täckta av svart huvudbonad började skjuta. En kvinna kommenderade gruppen. Hon hade ett stort svart penningbälte runt magen. Hon använde sina händer och pekade på saker. Sedan utbröt skottlossning. Det var otroligt otäckt", berättade en anställd vid Radio Africa Group på den kenyanska tidningen The Stars webbsida.

Enligt inrikesministern är alla angripare män, men några ska vara utklädda till kvinnor. Polisen rapporterar att över tio misstänkta har gripits. Det somaliska terrornätverket al-Shabaab har sagt sig ligga bakom attacken.

Minst två attentatsmän dödades under måndagen och en gärningsman hade dött i söndags, enligt Lenku.

Angriparna sades komma från "hela världen".

På ett Twitterkonto har det, i al-Shabaabs namn, publicerats namn på personer som ska ha varit med under angreppet.

I flödet listas personer från flera länder, som USA, Storbritannien och Finland. Tre män uppges vara från Sverige. Både namn, ålder och var i Sverige de kommer från anges. Två ska ha skadats, och den tredje benämns som en av de ledande i operationen i gallerian.

Men det är osäkert om listan är äkta.

Svenska utrikesdepartementet (UD) hade ingen säkerställd information om att svenskar dödats eller skadats.

Sjukhusen har varit så upptagna med att behandla patienter att de inte har kollat nationalitet, sade Ursula Åhlén på UD:s presstjänst.

Mer läsning

Annons