Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sagan om Abba ställs ut

Sagan om Sveriges mest framgångsrika popgrupp börjar i en folkpark och slutar med karaoke. När Abbaworld-utställningen öppnas i London nästa vecka väntas besökare från hela världen sjunga med.

Brist på pengar gjorde att planerna på ett Abbamuseum i Sverige häromåret fick skjutas på framtiden. I stället är det London som får premiären när den ambulerande utställningen Abbaworld slår upp sina portar i stadsdelen Earls Court.

Inte så konstigt - Abba har toppat listorna fler gånger i Storbritannien än i något annat land och musikalen "Mamma Mia", som bygger på gruppens musik, är inne på sitt elfte år i landet.

Landet är tillsammans med Australien den största Abbamarknaden i världen, konstaterar Magnus Danielsson, vd för Touring Exhibition som står bakom utställningen.

I mitten av det här året räknar han med att utställningen öppnar i just Australien. Därefter står Nordamerika på tur. Men Sverige ska få ett permanent Abbamuseum, lovar Magnus Danielsson.

Vi kommer att öppna i Sverige 2011 eller 2012, säger han tvärsäkert, och nämner Djurgården i Stockholm som det främsta alternativet.

Odödliga trikåer

Abbaworld tar sitt avstamp i svensk folkparksvärld. Under en resa på närmare två timmar får besökarna kika in i Stikkan Anderssons kontor på Polar Music, liksom den egna studio som Abba fick först 1978, provsitta helikoptern från albumet "Arrival" och testa sina Abbakunskaper.

Utställningens höjdpunkt är förstås de odödliga Abbatrikåerna sparade för omvärlden tack vare klädskaparen Owe Sandberg som förvarat dem på sin kallvind hela tiden.

Här finns de klassiska scenkläderna från finalen i schlager-EM i Brighton 1974. I dag har de flesta paljetterna på Anni-Frids kjol lossnat, och Agnethas blå knäkorta byxor är lite slitna.

Kläderna må se alldagliga ut i dag, men då var de något helt nytt, säger Ingmarie Halling som ansvarade för Abbornas kläder och smink.

Vi möts i det rum som föreställer en sminkloge.

Det här skulle kunna vara vilken sportarena som helst, som Edmonton eller Melbourne. Inte särskilt glamouröst, säger hon och pekar på de kaklade väggarna och rummets udda möbler.

Ljum inställning

Inför konserterna var stämningen spänd och intensiv, minns Ingmarie Halling. Inte sällan livade Benny Andersson upp sällskapet med sitt dragspel, som självklart finns med som rekvisita.

Segern i Brighton blev inte den omedelbara världssuccé som man kan tänka sig i efterhand, utan det tog ett par år innan Abba fick sitt stora genombrott. Men på hemmaplan var inställningen till Abbas musik ganska ljum.

Man sa bara att man skulle ut på turné, inte att man åkte ut med Abba.

Fortfarande går Abba-låtarna varma på karaokemaskiner världen över. I Abbaworld får besökarna sjunga tillsammans med Abborna i en tredimensionell föreställning. Dansen och sången lagras på den personliga biljetten och kan sedan återupplevas hemma vid datorn.

Vi vill se folk dansa och sjunga, säger Magnus Danielsson.