Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Saabs öde kan avgöras på tisdagen

Redan på tisdagen kan GM:s ledning komma att avgöra Saabs öde. Och det svenska företagets vd och regeringens representanter försökte att slå an en positiv ton efter att ha träffat den amerikanska biljättens styrelse.

Hoppet är inte ute för Saab - precis som det inte var ute förra veckan, sade statssekreteraren Jöran Hägglund (C) till en grupp svenska reportrar efter mötet i måndags kväll.

Han ville dock inte avslöja om han var mer eller mindre hoppfull efter sammanträdet med de amerikanska ägarna. Dessa väntas fatta beslut om Saabs framtid på tisdagen.

Nu har vi säkerställt att alla har samma information, sade Saabs vd Jan Åke Jonsson efter mötet. Sedan får vi se vilket förslag GM:s styrelse lägger fram, tillade han.

Säker på beslut

Sammanträdet mellan GM, de svenska regeringsrepresentanterna och Saab ägde rum på Renaissance Center i centrala Detroit där den amerikanska biljätten har sitt huvudkontor. Efteråt inleddes GM:s styrelsemöte som väntas fortsätta under tisdagen.

Jonsson sade sig vara säker på att det mötet skulle leda till ett beslut om Saabs framtid.

Både han och delegationen från näringsdepartementet skulle i Detroit även träffa flera spekulanter på Saab - för att "vända på alla stenar", som statssekreteraren uttryckte det.

Men ingen av dem ville säga vilka aktörer det gäller eller om Saab och regeringen skulle agera tillsammans på dessa träffar.

Det här är en viktig process, som berör många. Alla spekulationer i medier om olika köpare av Saab skapar bara oro, sade Jöran Hägglund. Vi får se när de lägger fram sina bud, sade Jan Åke Jonsson om de intressenter som finns.

Båda var under pressträffen försiktiga med att kommentera exakt vad som sagts under sammanträdet med GM.

Inga nya löften

Jöran Hägglund upprepade regeringens ståndpunkt att biltillverkning inte bör ske med statligt stöd. Han hade inte några nya besked eller löften med sig till Detroit.

Men vid mötet med GM hade han betonat dels lånegarantierna från Europeiska Investeringsbanken och dels den offentligt finansierade fordonsforskning som finns i Sverige, och som han menade borde locka GM.

Den svenska regeringen är djupt engagerad i det här, hävdade Hägglund, och lade till att han uppfattat GM:s styrelseledamöter som "lyhörda".

Saabs vd slog också an en positiv ton:

Vi jobbar alla väldigt hårt för att hitta en lösning för Saab.

Jan Åke Jonssons strävan är att - oavsett var en eventuell köpare kommer från - koncentrera all tillverkning till Sverige.

Enligt Tom Wilkinson på GM:s pressavdelning har företaget inte för avsikt att ordna någon presskonferens efter det att styrelsemötet är avslutat.

Vi brukar inte ha det, sade han till TT i Renaissance Center. Har vi någon nyhet skickar vi ut ett pressmeddelande.