Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Saabnedläggning ger fler varsel

Nu börjar varslen komma efter beslutet att avveckla Saab. Först ut är Premier i Trollhättan som i dag varslade 103 anställda om uppsägning.

Det här är det absolut värsta vi gått igenom, säger vd Kjell-Gunnar Gransaas till TTELA på nätet.

Beslutet togs direkt efter GM:s besked i fredags. Samtliga 103 har skött underhållet på Saab.

Samtidigt varslar bildelstillverkaren IAC Group, en av Saabs största underlverantörer, 159 anställda efter GM:s besked att lägga ner biltillverkningen i Trollhättan.

"Varslet berör enheterna i Skara (34), Färgelanda (99), Göteborg (12) och Trollhättan (14)", skriver bolaget i ett pressmeddelande.

"För att på sikt säkra sysselsättningen i det svenska bolaget innebär nedläggningsbeskedet av Saab i Trollhättan även att IAC Group behöver genomföra en utvärdering av hela verksamheten. Det kommer att innebära en översyn av hela produktionsstrukturen för att förbereda eventuella kapacitetsjusteringar och ytterligare konsolidering. Förslaget kommer att presenteras inom kort", skriver bolaget vidare.

Svenåke Berglie, vd i FKG, branschorganisation för underleverantörer till bilindustrin, bedömer att mellan 2 000 och 3 000 personer inom fordonskomponentindustrin kommer att förlora sina jobb när Saab avvecklas och produktionen där faller ifrån.

Om man lägger ihop allting så handlar det om de talen, säger han.

FKG har gjort en sammanställning på alla de varsel som lagts sedan oktober förra året och kommit fram till att mellan 15 000 och 16 000 anställda har varslats inom fordonsindustrin och så många som 22 300 bland fordonskomponenttillverkarna.

Så vi har fog för att säga att ett förlorat jobb inom tillverkningsindustrin motsvarar mellan ett och två förlorade jobb bland leverantörerna. Det är också ganska logiskt eftersom leverantörerna står för mellan 70 och 75 procent av förädlingsvärdet i ett fordon, säger Berglie till TT.