Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Saab säljer gammal teknik till Kina

Annons

Saab säljer teknik som tjänat ut till Kina, och får fräscha pengar i kassan.

En kanonaffär, säger en väl insatt källa till TT.

Köparen BAIC får bland annat verktyg för gamla 9-5, som inte längre ska tillverkas.

Den amerikanska affärstidningen Wall Street Journal uppgav på söndagen att kinesiska Beijing Automotive, i Sverige ofta kallat BAIC, tecknat ett preliminärt avtal med General Motors om att köpa teknik för vissa bilmodeller av Saab Automobile.

Det är ingenting som är bekräftat, från Saab eller BAIC, säger Saab Automobiles informationschef Eric Geers till TT.

En källa säger dock till TT att ett sådant avtal är nära förestående. Wall Street Journal uppger att det handlar om motorer, växellådor, verktyg och annan teknik dels för gamla Saab 9-5, som är på väg att ersättas av en helt ny 9-5 på Saabfabriken i Trollhättan, dels för vissa utföranden av Saab 9-3. Enligt Aftonbladet gäller det en halvkombimodell av Saab 9-3, som inte tillverkats på flera år.

Pengarna från försäljningen går inte till General Motors, utan direkt till dotterföretaget Saab Automobiles hårt prövade kassa. Affären har varit på gång ända sedan BAIC i september gick in som medfinansiär i Koenigsegg Groups planerade köp av Saab. I utbyte för sin medverkan skulle det Pekingbaserade bolaget bland annat få köpa teknik från Saab.

Koenigsegg backade ur planerna på att köpa Saab Automobile i slutet av november. Kort därefter meddelade General Motors att en ny köpare måste stå klar före årsskiftet. Den holländska sportbilstillverkaren Spyker, med ägarintressen från Ryssland och Förenade arabemiraten, har pekats ut som favorit.