Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saab-ledning misstänks för nya brott

Annons

Saab Automobiles gamla ledning misstänks för andra ekonomiska brott än brotten de redan utreds för. Det är konkursförvaltarna i Saab-konkursen som hittat fler oegentligheter som de anmält till Ekobrottsmyndigheten.

Anmälan kom från konkursförvaltarna som har granskat framför allt 2010 och 2011. Samma period som "de andra brotten", det vill säga försvårandet av skattekontroll, ska ha skett, ja, säger Olof Sahlgren, chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten i Göteborg, till TTELA på nätet.

Sedan tidigare utreds förre Saab-chefen Jan Åke Jonsson och chefsjuristen Kristina Geers för misstanke om grovt försvårande av skattekontroll. Även tidigare finansdirektören Karl G Lindström var misstänkt men har avförts helt ur utredningen.

Det är Olof Sahlgren som håller i denna utredning som nu ska undersöka de nya anklagelserna.

Men han är tystlåten och vill inte gå in på konkreta misstankar, inte heller om någon delgivits misstanke eller hörts i ärendet.

Men det handlar om brott som konkursförvaltarna funnit skäl att anmäla till Ekobrottsmyndigheten, säger han till gp.se.

Anmälan ska rikta sig mot hela den förra ledningen av Saab. Alltså mot ägaren Victor Muller, förre vd:n Jan Åke Jonsson och Kristina Geers men även arbetstagarrepresentanter, enligt GP.

Den tidigare utredningen bedrivs parallellt i flera länder. Däribland Holland, där det bland annat har gjorts en rannsakan på Spykers kontor.

Det har varit en domstolsförhandling i början av december och man avvaktar nu utslag av vad den holländska domstolen kommer fram till, säger Sahlgren till gp.se

Båda Jonsson och Geers har nekat till anklagelserna.

Mer läsning

Annons