Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Saab-affär klar först nästa år

GM gav Saab en respit på 30 dagar för att finna en ny ägare. Men det betyder inte att affären måste vara helt klar innan årsskiftet. Fram till dess ska dock alla friare till Saab vara analyserade och ratade. Utom en, som får gå vidare fram till altaret. Och det äktenskapet ingås först en bit in på nästa år.

Den tolkningen av GM:s beslut i tisdags gör även Eric Geers, informationschef på Saab i Trollhättan.

Det är ingen som förväntar att man helt avslutar försäljningen innan årsskiftet, det går ju inte. Men vi måste komma så pass långt att till exempel ett avtal om MOU (Memorandom of Understanding, en avsiktsförklaring) finns, säger Geers till TT.

TT: När tror du att en affär kan vara i hamn, om allt klaffar som det ska?

Jag tror det kommer att gå väldigt snabbt. Det är inte så att vi måste börja om från början, mycket jobb har gjorts. Avtal finns, affärsplaner finns och EIB (Europeiska investeringsbanken) har sagt ja till affärsplanen och tyckt att den är bra. Enormt mycket är förberett.

Geers bekräftar indirekt att holländska Spyker Cars, med ryska intressen bakom sig, är en av ägarkandidaterna som GM och Saab förhandlar med.

På Saab hoppas man i detta skede på ett större intresse från den svenska regeringen sida. Det har varit lite si och så med det, tycker man där.

Det finns en besvikelse över regeringens inställning men förhoppningsvis har de nu tänkt om och vi hoppas att de snabbar på sina beslut, säger Geers.

Enligt TT:s källor var det först efter påstötningar från Saab som regeringen fick ändan ur vagnen och skickade delegationen med statssekreterare Jöran Hägglund i spetsen till Detroit för att bevaka GM:s styrelsemöte. Det fanns först inga planer att åka.