Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Saab 9-5 kan bli Buick - eller Opel

Annons

På Saab tynar hoppet om fortlevnad.

Nya rykten hävdar att 9-5:an ska omvandlas till Buick- eller Opelmodeller. Och från Spyker-fronten hörs intet nytt.

Samtidigt som Saabfolket fortfarande när hoppet om en ny ägare efter GM jobbar man mot en nedläggning av fabriken i Trollhättan, enligt GM:s intentioner.

På måndagen kom Dagens Industri, som hänvisar till källor inom Saab Automobile, med uppgiften att GM planerar att använda den nya 9-5-modellen i en framtida Buick i USA. Och kanske också låta 9-5:an vara förlaga till det tidigare nedlagda projektet kring premiumbilen Opel Senator.

Det vore en möjlighet att ta till vara de miljarder som plöjts ned i 9-5:an som var tänkt att lanseras till våren.

Håkan Danielsson, ordförande i Akademikerföreningen/Sveriges ingenjörer på Saab, har svårt att tro på idén.

Jag har hört talas om detta, men jag känner inte till att det skulle finnas någon substans i det. Varje bil talar sitt eget formspråk och den här bilen ser ut som en Saab. Ska man göra om den till en Buick så får karossen göras om och då kostar ju det en massa pengar. Så frågan är om det är en så bra affär, säger han.

Han är rädd för att stora delar av 9-5-projektet hamnar på skrothögen.

Efter helgerna ska en arbetsgrupp bildas som ska gå igenom hela Saab för att se vad som kan vara livskraftigt. I ett brev från Saab till underleverantörerna talas det om att det kan ta upp till fem år att likvidera Saab på ett kontrollerat sätt.

På holländska Spyker sade talesmannen Mike Stainton på måndagen till TT att man inte har någon ny information att ge kring det nya budet till GM.