Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så vill MP göra det enklare att ta emot flyktingar igen

Regeringen har lagt flyktingmottagandet på miniminivå och vill nu införa en lag som i tre år försvårar möjligheten till uppehållstillstånd.
Men trots att MP varit med och tagit fram förslaget, vill de dumpa det i förtid – något som diskuteras på dagens stormöte i bland annat Härnösand.
– Det vore bra om vi kunde avskaffa reglerna om tillfälliga uppehållstillstånd tidigare än så, säger språkröret Gustav Fridolin till Aftonbladet.

Läs också: MP håller stormöte i Härnösand om migrationen: "Det jobbet som gör skillnad"

Bestämmelserna från i höstas, som Miljöpartiet motvilligt gick med på, är de som ligger till grund för stormötet.

Det handlar om att återupprätta den flyktingpolitik som partiet står för.

– Det är en politik som regeringen kom överens om i höstas och som innebär att vi tillfälligt får en mer restriktiv politik i Sverige när det gäller migrationslagstiftningen. Det är inget Miljöpartiet tycker är det politiskt bästa men det var det politiskt möjliga i den situationen, säger Maria Ferm till Aftonbladet.

Det som bestämdes i höstas av regeringen, där MP ingår, var att lägga sig på miniminivå sett till EU-kraven, vilket bland annat innebär tidsbegränsade uppehållstillstånd för alla utom kvotflyktingar, begränsad anhöriginvandring samt skärpta försörjningskrav.

Medlemmar samlas i dag i Malmö, Västerås och Härnösand för att diskutera frågorna.

Läs också: Åsa Romson (MP) i asylfrågan: "Ett kryssningsfartyg är ett ställe där det går att bo"

Regeringen har lämnat ett förslag på en lag som ska gälla i tre år, som ska begränsa möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige, och införa tidsbegränsade sådana.

Men trots att Miljöpartiet är del i att ha tagit fram det förslaget vill de helst riva upp lagen i förtid.

– Det vore bra om vi kunde avskaffa reglerna om tillfälliga uppehållstillstånd tidigare än så, säger Gustav Fridolin till Aftonbladet.

Bland annat vill de slopa tillfälliga uppehållstillstånd, för att i stället bygga ut systemet för permanenta uppehållstillstånd.

– Det finns stark kritik från fack och arbetsgivare om tillfälliga uppehållstillstånd, det vore bra om vi kunde avskaffa de reglerna snabbare, säger Gustav Fridolin till Aftonbladet.

– Målet är att så snart som möjligt kunna återgå till en mer human migrationspolitik, säger Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson, till TT.

Idéer som kommit fram under dagen ska enligt Sydsvenskan vara exempelvis kommunala asylboenden, svenskaundervisning i appar och att småföretagare enklare ska komma in i näringsslivet.…

Läs också: Åsa Romson: "Amanda Lind är ett av våra stjärnskott"