Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så undviker du förkylning

Snörvel, host och lite mer snörvel. Hösten är en idealisk tid för bakterier och virus att krypa ner i din hals och dina lungor. Här kommer några tips på hur du kan förebygga och bota förkylningar.

Annons

Den vanligaste orsaken till att man blir förkyld är virus. Man smittas genom att andas in den luft förkylda människor nyser, hostar och andas ut. Förkylningen kan även överföras genom att man skakar hand eller utbyter saliv med någon som är smittad.
Snuva, ont i halsen och hosta är vanliga symptom vid förkylning. Om förkylningen är envis kan man få bihåleinflammation, öroninflammation, luftrörskatarr (bronkit) och ifall viruset når lungorna kan man få lunginflammation. Hur allvarlig förkylningen blir beror på hur aggressiva bakterierna är och hur bra immunförvar man har, säger Magnus Wallmark, AT-läkare på vårdcentralen Centrum i Örnsköldsvik.

SVÅR ATT BOTA
Influensan som många drabbas av på hösten är väldigt smittsam och kan inte botas med penicillin. Vissa av oss har bättre immunförsvar, medan andra är mer mottagliga för virus.
Vanligen varar en förkylning i en till två veckor. Först har man rinnsnuva, sedan blir den litet tätare och därefter får man ont i halsen. Hur länge förkylningen varar beror på i vilken form man är, både fysiskt och psykiskt. Är man stressad och trött tar det längre tid för kroppen att göra sig av med förkylningen, säger Magnus Wallmark.
Man ska alltså sova tillräckligt mycket, ha god kondition och äta bra. Dessutom är det väldigt viktigt med en bra handhygien.
När förkylningen beror på bakterier kan den behandlas med antibiotika. På vårdcentralen använder vi inte naturläkemedel, men det finns hälsokost som enligt vetenskapliga data fungerar, menar Magnus Wallmark.
Han berättar också att man drabbas av färre förkylningar som vuxen än som barn.

HÄLSOKOST
Siw Erixon är auktoriserad hälsorådgivare och arbetar på Life hälsobutiken. Hon tror att höstförkylningar beror på att man under sommaren äter sämre och får vitamin- och mineralbrist. Det leder till att man blir mer mottaglig.
Hur länge förkylningen varar beror på hur man sköter sig. Om man sover bra, håller värmen, dricker mycket och tar ett bra kosttillskott bör förkylningen vara över på en vecka. Att man äter rätt är viktigast, säger Siw Erixon.
Vad kan då naturen erbjuda?
För att undvika förkylning bör man vara extra observant ifall man känner en förkylning närma sig. Då är vitlök att rekommendera. Både Echinaforce och Esberitox förebygger förkylning samt förkortar sjukdomen när man väl fått den. För att vara på den säkra sidan kan man även äta ett bra kosttillskott regelbundet, säger Siw Erixon.
KIM VESTIN

UNG

Mer läsning

Annons