Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så tränar Hedman för att bli bäst i världen

/

För tredje sommaren i rad tar Victor Hedman hjälp av Hans Jonsson.
Varför?
För att bli bäst.
– Jag hade inte varit där jag är i dag utan Hasse, säger Victor.

Annons

Fem gånger i veckan, under åtta sommarveckor i Örnsköldsvik, tränar Victor Hedman tillsammans med Modo-legendaren, Hans Jonsson.

Hela kroppen tränas, alla muskelgrupper ska få sitt och ingenting lämnas åt slumpen. Det är ett måste – för att bli bäst i världen.

– Han har tagit olika steg under dessa år. Han har blivit snabbare, mer explosiv och starkare. Sedan har Victor egna önskemål för att förbättra sig, berättar Hans Jonsson.

TV: Se hela intervjun med Hans Jonsson

Vad är det han vill förbättra?

– Han vill bli bäst. Han har en otrolig storlek och han är väldigt snabb för att vara så stor. Men han vill bli ännu mer förflyttningssnabb, när han är vid sargerna och runt målet till exempel. Det handlar om små detaljer. Muskelfibrerna är otroligt känsliga, men han ska ta kliv hela tiden. Vi har höjt ribban i år.

Tillsammans med Joakim Dettner, som jobbar för STAC (Scandinavian Top Athletic Center), har Hans Jonsson i dialog med Victor lagt upp ett individuellt träningsschema. Explosivitet, snabbhet och rörlighet är tre fokusområden för Tampa-backen, som under sina år tillsammans med 'Hasse' vuxit ut till en av NHL:s bästa backar.

– Det är ingen slump att Victor kommit dit där han är. Han har en otrolig inställning och är så noggrann i allt han gör. Han är så lättsam och han frågar saker, och vi har en väldigt bra dialog, berättar Hasse.

TV: Se hela intervjun med Victor Hedman

Träningspassen hemma i Örnsköldsvik varierar i längd och fokuserar på olika delar som Victor Hedman vill förbättra. Allt är noga planerat och det finns ett tydligt syfte bakom varje moment i Victors träning.

Det handlar inte om att ta ut sig fullständigt, utan snarare om små detaljer som ska bära frukt längre fram.

– Den är jobbig, men det är inte så att jag behöver spy. Vi har ett bra upplägg och största skillnaden jag haft med Hasse är att jag har en tanke bakom träningen, säger Victor.

Du har tagit steg efter steg varje säsong sedan du började träna med Hans, hur viktig har han varit för dig?

– Han har varit grymt viktig. Jag hade aldrig varit där jag är i dag utan honom. Jag tränar helt annorlunda nu och jag har gått från till exempel längre intervaller till att göra det mer hockeyanpassat.

Jag kan tänka mig att detta samarbete kommer fortsätta även nästa sommar.

– Absolut. Det hoppas jag. Det känns otroligt bra att ha en fystränare i världsklass här på hemmaplan, säger Hedman nöjt.