Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så tar du vinterns bästa skoterbilder – fotografen Evelina Ytterbom tipsar

/
 • Ta hjälp av en kompis. Se ut en plats med snygga linjer, häftig bakgrund eller vackert ljus. Förklara därefter för kompisen var den ska stå för att kompositionen av bilden ska bli som du vill. På så vis kan du även få snygga bilder på dig själv. För även om du inte har fingret på avtryckaren så kan du till stor del avgöra hur slutresultatet blir om du i förväg föreställer dig den slutgiltiga bilden.
 • Kom nära. Om du litar på personen som du ska fotografera så kliv några meter närmare än vad som känns naturligt. Vinklarna blir oftast bättre och skotern ser brutalare ut. Utnyttja även knäna, de är till för att böjas på. Förare på bilden är Magnus Persson.  
 • Utnyttja ljuset. När solen skapar häftiga effekter med både ljus och färg så spelar det egentligen inte så stor roll vad du plåtar eftersom det blir en iögonfallande bild oavsett.
 • EIR of Sweden är ett nätverk för alla tjejer som är skoterintresserade. Anne Marie Grönlund är en av initiativtagarna och under en träff i Saxnäs fångade jag henne och hennes Polaris på bild.
 • Ibland behövs det inte så mycket effekter för att få till en bra bild, det räcker med en stilren komposition och en iögonfallande skoter. Förare är Angelica Grönlund.
 • Ljus och molnformationer ändrar sig snabbt, därför är det viktigt att fånga det när man har chansen. Här är Jonas Södermark förare, i bakgrunden syns Storbodsund.
 • Ljus och molnformationer ändrar sig snabbt, därför är det viktigt att fånga det när man har chansen. Här är Jonas Södermark förare, i bakgrunden syns Storbodsund.
 • Motljusbilder är både stämningsfulla och vackra. Man behöver inte alltid ha häftiga actionbilder.
 • Rama in. Använd naturen för att skapa snygga inramningar som drar blickarna direkt till huvudmotivet. Utnyttja molnen, träden eller ljusstrålarna som tränger igenom snöröken. Bara fantasin sätter stopp.
 • Jonas Lundahl har tagit en dramatisk bild på Evelina.
 • Magnus Persson har dokumenterat Evelina i farten.
 • Magnus Persson har dokumenterat Evelina i farten.

Hon är en fotograf och lastbilschaufför som älskar skoterlivet.
– Jag är en äventyrslysten tjej som gillar när det går fort, säger 21-åriga Evelina Ytterbom.

Annons

Fart och äventyr är livet för Evelina och skoterintresset är den stora passionen, både att köra och att fotografera. Motorintresset har hon haft hela livet med en pappa som driver åkeri och som gillar skoter.

– Jag åkte skoter som sex månaders bebis, det har liksom alltid funnits där, säger Evelina, som bor i Sundsvall.

Hon började köra själv när hon var tonåring och intresset ökade när hon träffade kompisar som visade henne en annan sorts körning än den hon var van vid. Ledkörning och familjeutflykter byttes ut mot tuffare körningar.

– Jag fick uppleva friåkning och upptäckte körglädjen i skrååkning och mer avancerad åkning.

Hon kör med killkompisarna och har utvecklats mycket. 2011 köpte hon sin första skoter, en Lynx X-Trim 550. Den nuvarande skotern, en Lynx Boondocker 600 ska säljas och hon funderar på att byta till en Polaris Pro RMK 800.

– Jag är sugen på ett annat märke och vill hitta något som passar min körstil bättre, jag vill att det ska bli mer utmaning, säger Evelina.

Hon kör mest i fjällvärlden och Jorm och Vuoggatjålme är favoriterna. Förra vintern blev det fem fjällvändor.

– Det blir mycket skrååkning i raviner och kuperad terräng. Fjällen är bäst att köra i, säger Evelina.

Evelina är van att köra med killar och är oftast ensam tjej i gänget. Hon sökte sig därför till ett tjejläger men de platserna fylldes snabbt. Det var många som inte fick plats på lägret och då föddes en plattform för skoterintresserade tjejer i Norden. Gruppen EIR of Sweden bildades och Evelina hakade på en av deras träffar i vintras.

– Det var kul och annorlunda att köra med tjejer. Jag vågade mer och utvecklades mer. Med killarna kan jag fega ur och känna att jag inte klarar vissa saker. På träffen med EIR körde jag med tjejer som klarade svåra grejer och då gjorde jag också det. Det var inte lika prestigefyllt.

Evelina gillar inte att stå i centrum och backar om någon hörs mer. Men med hjälmen på huvudet tar hon plats – när hon känner sig trygg. Hon gillar utmaningen med skoter och kämpar för att övervinna rädslan och att våga mer. Skador har hon haft, flera kraftiga stukningar på fötter och handleder. Men hon är inte rädd för att göra sig illa.

– Jag är mest rädd att skotern ska gå sönder, det handlar om så mycket pengar, säger Evelina och skrattar.

Fotointresset är stort och Evelina är en vass skoterfotograf. Hon använder sin systemkamera men allt oftare fotar hon med kameran på sin Iphone när hon är ute och kör. Bildseendet har hon med sig liksom känslan för vad som är snyggt inom skoteråkning. Det ska se brutalt och häftigt ut. Evelina lägger upp bilderna på Instagram där hon bearbetar dem med filter och effekter. Hennes bilder talar för sig själva.

Evelina finns på Instagram under namnet @ytrbm

Annons